Nieuws over aardgasvrije wijken

Achter de schermen gaat het onderzoek naar de optie van stadswarmte in Geerdinkhof en Kantershof door. Bewoners van deze wijken hebben de handen ineen geslagen en een onderzoeksgroepje gevormd. Hierbij een update van hun activiteiten. In totaal zijn nu iets meer dan 100 bewoners van deze wijken als geïnteresseerden aangemeld. U kunt zich ook aanmelden bij: stadsverwarming.amsterdam@gmail.com, Dan blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Aardgas zal snel duurder worden en verdwijnen als mogelijkheid om onze huizen mee te verwarmen en te koken. Stadsverwarming ligt om de hoek en is een mooi alternatief. Binnen enkele jaren daarop aansluiten – en niet afwachten – bespaart ons de kosten van nog één of tweemaal een nieuwe cv-ketel én we dragen snel en relatief eenvoudig ons steentje bij aan de reductie van broeikasgassen. Er zijn meer mogelijkheden om de woning aardgasvrij te verwarmen. Maar als er al een stadswarmtenet in de buurt is, dan ligt het erg voor de hand om daarvoor te kiezen. Tegen betrekkelijk lage kosten kan daarop worden aangesloten. Het gaat dan een paar duizend euro kosten in plaats van pakweg het vijfvoudige zoals bij veel andere oplossingen. En er is tot €5.000 subsidie beschikbaar.

Gesprek met Nuon

In oktober heeft het bewonersgroepje een gesprek gevoerd met de leverancier van stadswarmte Nuon. Wat  betekent het als Nuon stadsverwarming naar onze woningen aan zou gaan leggen en hoe gaat het dan in de woningen met de aansluiting op de bestaande cv-leidingen (met de cv-ketel er tussenuit)? Nuon was blij verrast met het aantal geïnteresseerden en heeft aangegeven een berekening te willen maken van wat het zou kosten om het stadswarmtenet in onze wijken te brengen en in onze huizen. Daarvoor leveren we plattegronden van de verschillende woningtypen aan en moeten we even afwachten.

Over hoe het precies gaat met het verwarmen van de woningen met stadsverwarming op koude dagen, daarover hebben we ook nog wat vragen gesteld. Volgens Nuon is dat geen enkel probleem en kan men zelfs 90-graden stadsverwarmingswater leveren als het moet. Dat neemt niet weg dat we dit graag nog eens doorgerekend willen zien.

Gesprek met programma Aardgasvrije Wijken

Verder is er een gesprek geweest met mensen van het gemeentelijke programma Aardgasvrije Wijken en is gevraagd hoe de gemeente ons hierin kan helpen. Men is bezig met een ‘transitieplan aardgasvrij’ voor heel Amsterdam. Dit mede met het oog op landelijke wetgeving die in de maak is en op basis waarvan men – met alle waarborgen omkleed – juridisch kan afdwingen om de komende decennia buurt voor buurt aardgasvrij te krijgen. Maar, als we het zelf in de hand willen houden en niet onnodig nog tot 2 keer een nieuwe cv-ketel willen aanschaffen, dan staat het ons vrij om zelf initiatief te nemen. De koploper-projecten die men nu ondersteunt, bestaan vooral uit wooncorporatiebezit (huurwoningen). De groep heeft in overweging gegeven dat Geerdinkhof en Kantershof met vrijwel allemaal bewoners-woningbezit een mooie aanvulling daarop zou zijn. Ook daar moet ervaring mee worden opgedaan. Dat verzoek wordt intern besproken.

Gesprek met stadsdeel Zuidoost

Kortgeleden is hierover ook met Dirk de Jager, bestuurder van stadsdeel Zuidoost gesproken. Hij is enthousiast over dit initiatief en heeft het plan om binnen het stadsdeel in 2019 een conferentie voor burgers te organiseren waar de verschillende initiatieven in het stadsdeel en de stad besproken worden. Op die manier kan er ook meer enthousiasme en draagvlak gaan ontstaan waardoor energie- en installatiebedrijven de opgave samen met de bewoners beter kunnen gaan oppakken. Daarbij zelfs ook te denken aan het werven en opleiden van mensen uit Zuidoost die zich daardoor professioneel ontwikkelen. Want er is zoveel te doen…. Wordt vervolgd. En…schrijf u vooral in! Kaartje: stadswarmtenet in de buurt

4 reacties op “Nieuws over aardgasvrije wijken”

  1. Waar wordt de NUON centrale op gestookt?
    Aardgas, steenkolen, hout ik vind het geen prettig idee om net dat verbranden door te gaan.

    Kunnen we ook naar andere mogelijkheden kijken?

    Duurzame groet,

  2. Nuon gebruikt een gasgestookte centrale, stijging van de gasprijs krijgen we dus gewoon om de oren. Ook is de CO2 reductie dan slechts (max)40%. Google eens het volgende ( is stadsverwarming duur/veilig) Ik heb mij even ingelezen en geen haar op mijn hoofd overweegt stadsverwarming, relatief duur en beslist niet veilig. Let wel ik betaal nu voor gas en stroom 80 euro p/m. Hiernaast krijgt de leverancier een monopolie, overstappen is namelijk onmogelijk. Niet doen dus!

    1. Zelf stroom opwekken en opslaan blijft een optie.

      Afhankelijk van waar en hoe wij stroom opwekken blijft een aansluiting op het electriciteitnet noodzakelijk.

      Al zijn er ook veel belovende zogenaamde off grid oplossingen beschikbaar.

      Vredelievende groet,

  3. Stadsverwarrming is de enige mogelijkheid voor het transport van warmte vanuit collectieve warmtebronnen. Nu wordt stadswarmte – door o.a. gemeente Amsterdam – al beschouwd als CO2-reductievan 50%. In de toekomst moet het steeds meer worden.
    Bijstoken met fossiel zal steeds minder worden. En de biomassacentrale is ook bedoeld ter overbrugging. Denk aan de verdere ontwikkeling van restwarmte van afvalverbranding (nu trouwens ook al), datacenters en industrie. Denk ook aan geothermie. Het is goed om niet alleen te kijken naar het nu, maar ook naar ontwikkelingen en toekomst. Wie zelf veel meer wil investeren in laagtemperatuur-oplossingen – dwz inclusief zwaar isoleren van de woning – die is daar vrij in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *