Buurtplatformrecht: Hart voor de Kbuurt officieel buurtplatform K-buurt

Donderdagavond werden in de stad door Wethouder Groot Wassink de eerste  certificaten uitgereikt aan een aantal buurtplatformen in de stad, waaronder Hart voor de Kbuurt, waarmee de stad erkend dat Hart voor de Kbuurt het buurtplatform is voor de  hele K-buurt.  

Op basis van eerdere ervaringen in de stad, verwoord in een noodkreet aan de gemeenteraad in oktober 2020, pleiten bestaande platformen in de stad voor een erkenning van hun status waardoor zij als buurtplatform een erkende positie krijgen. Op dit moment komen de bestaande platformen te weinig toe aan hun echte werk doordat ze te vaak hun energie moeten steken in aan tafel komen, overleven als organisatie, uitgespeeld worden tav andere organisaties in de wijk  en zo van overleg naar overleg over proces hobbelen in plaats van bezig kunnen zijn met de inhoud.

De avond was georganiseerd  in Noord en verschillende buurten in de brede stad Amsterdam nemen nu deel aan deze  pilot met het buurtplatformrecht om uit te vinden wat dit doet, en wat er nodig voor is, zodat het daarna ook naar andere buurten uitgerold kan worden. voor meer info zie ook  www.bit.ly/boekjeproeftuin

Ondertussen blijft Hart v oor de Kbuurt natuurlijk ook bezig met ons ‘’bouwen aan buurtplatformen van Zuidoost’’ programma, om andere buurten Zuidoost te helpen sterke buurtorg’s te bouwen. Daar is het buurtbudget model Zuidoost overigens ook voor bedoeld. Zie https://youtu.be/PlWuaQ6XRkA voor het doel van buurtbudgetten in Zuidoost .In praktijk merken we dat de ambtenaren daar niet altijd in volle overtuiging aan willen en er soms hun eigen interpretatie aan geven, als zou het gaan om ”buurt beter maak” initiatieven, in plaats van ‘Hoe wordt je samen sterker”  wat tot gevolg kan hebben dat er soms eerder verdeeldheid de buurt ingeregeld wordt door verschillende partijen in kracht te zetten, dan bezig zijn met het ondersteunen van sterke collectivisering van bewoners in 1 buurtorganisatie die echt daarmee een positie kan hebben tav de overheid. 

Dat nieuwe buurtrecht waarmee we de stad zijn gaan bestoken komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. We zijn sinds 2016, doorbouwend overigens op het werk van Henk vd Belt ea al hadden gedaan, de K-buurt brede buurt organisatie verder gaan bouwen met elkaar die alle flatcommissies en wooncomplexen bij elkaar brengt ‘’Boost de buurt, op naar 100% organisatiegraad’’ noemden we dat destijds. www.bit.ly/1dec2016kbuurtvernieuwendeparticipatie Milton heeft er ook veel aan getrokken, samen met Jeet die nu de coördinator ervan is. 

Het is ons gelukt heel veel voor elkaar te krijgen door als Kbuurt collectief op de treden . Zo hebben we een succesvolle lobby gedaan ontwikkelbuurt te worden, wat oa 610k verbetergeld opleverde met welk geld vervolgens weer heel veel buurtjes en wijkjes beter hebben kunnen maken.  https://1104enzo.nl/category/vroegere-dossiers/ontwikkel-je-buurt/  En ook een buurt informatie en communicatie systeem opgebouwd, etc etc

 

Tegelijk merkten we dat er  wel eens delen van de overheid probeerden deze vorm van bewonerszelf organisatie  de lucht te ontnemen. Het subsidiegat en onze struggle vorig jaar (en nog steeds) voor financiering is daar een voorbeeld van. Ook verschillende partijen in onze buurt proberen tegen elkaar in kracht te zetten, of erger nog zelfs als overheid alternatieve infrastructuren bedenken en op te (laten) richten, daar dan bewoners bij te zoeken (en niets ten nadele van die bewoners, die doen toch echt gewoon ook maar hun best) en vervolgens te zeggen dat er toch ook een andere ‘’platformen’’ zijn, is zo’n voorbeeld. Het kost eindeloos nutteloze energie en bouwt eigenlijk gestructureerd wrijving in in een buurt,

Het heeft ons er toe aangezet om naar dit buurtrecht toe te werken: het buurtplatformrecht. Het recht als buurt op zelforganisatie, en dat de overheid gaat stimuleren dat iedereen daarin samen gaat optrekken en dat dat dan ook erkenning heeft als de overlegpartner. Ipv steeds meerdere partijen aan tafel te vragen en daarmee eigenlijk niemand. 

We merkten enorme zuigkracht ook uit andere delen van de stad voor dit concept . We zijn dan ook een coalitie van buurten Amsterdam begonnen en een aantal doen mee met deze pilot. Dus dat was afgelopen donderdag.

Hart voor de Kbuurt, als samenwerkingsrotonde van alle wijkjes en flats die een bewonersorganisatie hebben, van Switi Wonen tot Kantershof. Samen zijn we als Hart voor de Kbuurt nu erkend en kunnen we voor jullie, voor onszelf als allemaal, aan tafel.

Meer weten? meedoen?

# abonneer je op berichten op deze website www.1104enzo.nl

# wordt lid van de K-buurt brede sociale appgroep via www.bit.ly/allemaalkbuurt

# Kom gewoon eens langs op het K-buurt uurtje, Elke week donderdag 17:00-18:00 in Buurthuis Bonte Kraai en/of via www.bit.ly/kbuurtzoom

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *