Velen vragen: hoe het staat met het Kmidden herbouw traject /ons plein?

Het is inmiddels 2 jaar na de participatie staking en er wordt nog steeds gewacht op handtekeningen vanuit de overheid op de nieuwe aanpak die we overeen denken te komen. We hadden GEEN idee dat het zolang zou duren. Waar is die tijd in gaan zitten?

# een half jaar is opgegaan aan intern onderzoek bij gemeente en soulsearching resulterend in rapporten van UvA en HvA die bewoners in het gelijk stelde,

# een half jaar aan verbeteren vertrouwen, relatietherapie tussen bewoners en ambtenaren (zijn we uitgekomen) om vervolgens

# een jaar van ons leven te spenderen om samen als bewoners met de overheid een ander model op te zetten, wat een integrale aanpak vanuit leefbaarheid mogelijk maakt. Daarvoor hebben we begin 2019 een verkenningsronde http://www.bit.ly/rapportageverkenningsronde gedaan en van daar uit een voorstel geformuleerd, in goede samenwerking met de overheid. 

Maar ‘’de’’ overheid bestaat niet: wie tekent in de verkokerde overheid voor een integrale aanpak, zie daar het dilemma wat zoveel tijd kostte…

Dat lijkt nu voorbij. Inhoudelijke hobbels zijn intern genomen bij de overheid horen we. Daarmee lijkt de weg vrij voor een aanpak die echt anders gaat zijn. Die niet alleen gaat om kavels vullen, maar een leefbare buurt bouwen, die gaat over de transformatie van een mono-functionele slaapwijk naar een multifunctionele woon, werk en leefwijk. Waar de focus niet is op gebiedsontwikkeling sec maar op ontwikkeling van de mensen in het gebied en daardoor een beter gebied.

Een hobbeltje bleek er recent nog te nemen. Een belangrijke verandering die we willen inzetten, en een bredere ‘’systeemimplicatie’’heeft voor de buurt en daarbuiten, is dat het niet meer zo kan zijn dat bewoners die zich als professional bovenmatig inzetten voor hun eigen buurt, in overleggen onbetaald zitten tegenover dik betaalde ambtenaren. Dat is niet duurzaam vol te houden. Daarom heeft Hart voor de K-buurt een zogenaamde ‘’buurtstaffel’ ontwikkeld en voorgesteld.

Dit blijkt nog een heikel punt. De maximering daarvan (Gedachte: je moet wel kunnen eten maar hoeft niet rijk te worden van werk voor de buurt’’ ) lijkt nu nog te moeten worden aangepast want een van de Wethouders die tekent voor de nieuwe samenwerking, Ivens, draagt zelf alles af van zijn inkomen af aan de SP , en krijgt zelf ‘’modaal’’ als inkomen daarvoor terug. Het eerder door ons voorgestelde ‘’2x minimumloon’’ als maximum is nu onderwerp van discussie en we hebben nu voorgesteld dit nu terug te brengen naar ‘’modaal’’

Dat heeft dus allemaal heel wat voeten in de beslis-aarde van de gemeente teweeg gebracht. We gaan het horen als het zover is is ons te horen gegeven. Dan communiceren weer verder gaan we aan de slag.

Volg op social media de hashtag #kmiddencocreatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *