Stewards langs de A9/Gaasperdammerweg

Ze zijn sinds november actief als steward en werkzaam voor IXAS met een contract voor 2 jaar, 30 uur per week. Ron Tonkes (52) en Luciano van Leusden (25) wonen allebei in Amsterdam Zuidoost (Kelbergen ), dat was één van de functie-eisen. Ron sinds 1973 en Luciano zo’n twee jaar.

stewards_front400Hun werkterrein is globaal verdeeld tussen de gebieden ten noorden en ten zuiden van de Gooiseweg/Langbroekdreef. Voor Ron (rechts op de foto) valt onder meer Kantershof onder zijn verantwoordelijkheid. Het werk betekent met name contact met bewoners en het schouwen van alle situaties ‘buiten het hek’. Daar moet alles veilig en schoon zijn. Zo niet, dan wordt dat door de stewards gesignaleerd en indien mogelijk direct opgelost.
De stewards zijn makkelijk te herkennen met hun opvallende oranje pakken met de tekst IXAS Steward erop.

Hoe het begon? Ron kreeg afgelopen zomer een brief in de bus voor een informatiebijeenkomst over het project van de verbreding van de Gaasperdammerweg en de aanleg van een tunnel. Op de bewuste avond hoorde hij van de vacature voor de stewards.
Luciano was door zijn schoonvader op de vacature gewezen. Die was nieuwsgierig naar het project en zag op internet de vacature voor steward en vond dat wel iets voor hem.

Wat de functie-eisen waren? Ze moesten zoals gezegd (buurt)bewoner zijn, inzicht of interesse hebben in bouwprojecten, flexibel en enthousiast zijn, goed overkomen. En… uiteraard goed kunnen communiceren.
Dat laatste zit bij de mannen wel goed. Luciano (links op de foto) heeft in de detailhandel en als barman gewerkt; Ron werkte in een bakkerij-organisatie in de Ondernemingsraad en als chauffeur bij een zorginstelling. Voor de interactie met bewoners prima kwalificaties. Ze kregen een contract.

stewards_rug400Wat de baan inhoudt? Het was ze in grote lijnen duidelijk wat het werk zou inhouden. De functie was echter dusdanig nieuw, dat het in de praktijk soms toch iets anders bleek te zijn. Dat betekende wel dat ze hun functie grotendeels ook zelf in kunnen vullen.
Naast de controle op schoon en veilig, geven ze uitleg over de werkzaamheden en de hinder. Ze gaan de wijk in, bellen aan en doen huisbezoeken langs ‘het werk’. Uiteraard mag iedereen hen aanspreken.

Hun leukste ervaring tot nu toe? De rondleidingen voor omwonenden in samenwerking met Rijkswaterstaat en de interesse en het enthousiasme van de mensen. Daar zijn beiden het over eens. Ook krijgen de stewards een ruimte waar ze eens per week spreekuur kunnen houden. Die ruimte komt bij de gestapelde zeecontainers die binnenkort bij Hakfort als uitzichtpunt zullen verrijzen.
Negatieve ervaringen hebben ze eigenlijk niet.

Beoordeling? Als ze hun werk een cijfer moeten geven is het wel een 8. “Want er is altijd ruimte voor verbetering”. Ook daar zijn de heren unaniem over. Ze houden van hun werk ondanks dat ze ‘maar’ een contract voor twee jaar (de ‘hinderperiode’) hebben. Maar als de kans zich voordoet zouden ze zeker in een andere gemeente of provincie als steward aan de slag willen. Al zijn ze dan geen bewoner, voor de rest hebben ze wel alles mee.

Of ze meer bewóner dan IXAS-werknemer zijn? De kersverse stewards zijn het weer eens. Zodra zij hun uniform aantrekken zijn ze de ogen en oren van IXAS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *