Momentum voor energie transitie hub K-buurt

Vandaag hadden we een aantal partijen (Masterplan, Grond & Ontwikkeling, !Woon) om de digitale tafel gevraagd om het idee van een energie transitie hub in de Kbuurt meer handen en voeten en momentum te geven.  Een kennis en servicepunt in de buurt. In het kader van transparantie en buurtbewoners informeren vroegen we de aanwezigen of we dit gesprek mochten opnemen en delen dit hier.

We zoeken activering van het plein en een aanzet tot buurteconomie en natuurlijk een versnelling van de duurzaamheidstransitie, maar ook bespaarmogelijkheden voor bewoners en toeleiding voor banen voor onze jongeren in de duurzaamheidsindustrie. De energietransitie sector is economisch gezien een groeisector de komende jaren. Het is logisch dat juist een buurt als Kbuurt daarvan nu mee profiteert. Veel buurtdoelen komen samen in zo’n tijdelijke energietransitie hub. We hebben deze ook inzet gemaakt in het VerKiezingsdebat.

Het is heel belangrijk dat zo’n Energietransitie Hub niet ‘een zaaltje achteraf’ is, maar een eyecatcher, echt een ding en plek in de loop van de buurt.

Wat kan allemaal in een dergelijk kennis en servicecentrum een plek krijgen?

  • Exposeren, uitdragen stand van zaken  Kbuurt aardgasvrij, bewoners in contact brengen met bewonersinitiatieven
  • Inloopdesk voor hulpvragen over verduurzamen van huizen, 
  • Isolatie- en Quickfix brigade 
  • Buurtwerkplaatsje,
  • Een plek voor bewoners die al werken in de installatie techniek om jongeren van de buurt mee te nemen in wat installatietechniek inhoudt, een dag snuffelstage regelen, een bochtje pijp buigen wat ze mee naar huis kunnen nemen, etc
  • Opleiding voor repaircafe’
  • Plek voor kookgas transitie demo’s in de buurt 
  • Plek om klein chemisch afval te droppen en in te zamelen
  • (zelf ook ideeën, neem contact op me Hart voor de K-buurt, app 0615.386.549 of praat mee op apprgrp www.bit.ly/aardgasvrijkbuurt  )

Vanuit !Woon is er reeds een concept ontwikkeld voor een kenniscentrum wat zo prachtig een plek kan krijgen.

!Woon brengt ook in de duurzaamheidscoördinator, en dit zou dan ook de uitvalsbasis kunnen zijn voor de duurzaamheidscoördinator kan zijn, teams landen in de wijk en werken vanuit de wijk zodat ze drempelloos toegankelijk zijn voor mensen uit de wijk. 

Er gebeurt veel in de energietransitie, maar veel gebeurt gefragmenteerd. Het samenbrengen van zaken in een hub waar bewoners en professionals elkaar kunnen treffen zal enorm helpen de slagkracht te vergroten. 

 

We hebben in de principe nota van Kbuurt-aardgasvrij destijds weten te laten opnemen dat de social return van partijen als Vattenfall die profiteren van de aardgasvrij transitie ook ten goede moet komen aan de Kbuurt, denk banen voor onze jongeren, denk aan het hier naar toe halen van de opleiding voor de mensen die de repaircafe’s bemensen in de stad. Dat zijn het soort dingen die we nu hier in de K-buurt willen laten landen.

We zien ook ontwikkelaars en bouwbedrijven en Woningcorporaties hier een rol en taak in hebben dit van de grond te krijgen en te financieren.

Iedere buurt in Zuidoost verdient zo’n lokale hub, wij willen iig alvast beginnen met Kbuurt, Het kan evt dienen voor heel BijlmerOost. Er is hier de plek waar we de komende 5 jaar alvast aan activering willen doen. Het kan ook goed samen met het ondernemer container dorp en daar een goede basis voor bieden. Als deze hub een succes blijkt en er is behoefte aan meer permanente plek, dan kan het in de bouwplannen Kmidden worden opgenomen. 

Iedereen vindt dit een goed idee en ziet het nut. Daar zit de hobbel niet. De grote vraag organisatorisch is, zie ook de video van de conversatie ‘’wie trekt dit dan van de gemeente’’ . Niemand heeft een opdracht hiervoor. 

Er is een mooie dome de zogenaamde ‘’paperdome’’ beschikbaar in Amsterdam waar we ons oog op hebben laten vallen als bewoners, waaronder dit kennis en service centrum een plek zou kunnen krijgen. ‘’klein’’ probleem is dat deze dome nu nog in bezit is van de afdeling sport. 

Hard nodig is een A4tje (of een paar) met programma, wat dat betekent voor m2 en programma van eisen, wat er aan bemensing nodig is , welke partijen daarbij  en het financiële plaatje. 

Er kunnen vele partners zijn, maar er is nodig iemand die dat regelt en bij elkaar organiseert en verantwoordelijk voor is en alle problemen oplost die in de realisatie hiervan naar boven  komen. Hart voor de Kbuurt kaart dit aan in de politiek/bestuurlijk en zal programma van eisen opstellen. G&O en Masterplan kijken naar de organisatorische mogelijkheden. !Woon helpt met planvorming en doorrekenen.

Meer weten, op de hoogte blijven?

# abonneer je op berichten op deze website 1104enzo.nl

# wordt lid van de K-buurt brede appgroep via link  www.bit.ly/aardgasvrijkbuurt

# Kom gewoon eens langs op het K-buurt uurtje, Elke week donderdag 17:00-18:00 in Buurthuis Bonte Kraai en/of via www.bit.ly/kbuurtzoom

#kmiddencocreatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *