K-savanne krijgt vorm

De plannen voor de inrichting van het terrein van het oude winkelcentrum Kraaiennest (of wel: de K-savanne) beginnen vaste vormen aan te nemen. Onlangs presenteerde het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer een aanpassing van de eerdere tekeningen. Tot vreugde van Platform K-buurt en andere buurtbewoners zijn de plannen uitgebreid met het plein voor buurthuis De Bonte Kraai en het middelste deel van het terrein (dat loopt van het buurthuis tot aan de ’s Gravendijkdreef). Aanvankelijk was alleen het stuk grond bij het buurthuis ingetekend. Dit ontwerp kon niet op enthousiasme van de bewonersorganisaties rekenen: saai en onveilig. Bovendien was nauwelijks met de wensen van omwonenden rekening gehouden.

ksavanne_inrichting_600

Klik hier voor de aangepaste tekening (grote PDF): Plan K-savanne

Het PVB heeft zich de kritiek aangetrokken en de ontwerpen aangepast. Zo wordt het plein voor buurthuis de Bonte Kraai opgeknapt en komen er waarschijnlijk doolhoftegels in de bestrating. Het plein is nu verzakt, rommeling met ongelijke tegels. Er komt een klein podium voor kleinschalige optredens, dit nog in nader overleg met het buurthuis. Ook gaan bomen het nu saaie plein verlevendigen. Het terrein tussen het buurthuis en de weg naar Kleiburg komt er uit te zien zoals op de eerste tekening. Het ontwerp heeft het grondplan van de Bijlmerflats: de honingraatvorm. De hagen worden echter veel lager, er komen geen treurwilgen maar andere bomen, grassen, bloemvelden en picknicktafels. Alleen in het midden loopt een pad, toegankelijk voor bijv. rolstoelgebruikers en kinderwagens.

Rommelgrond

Aan de zijkant is al zand neergelegd, afkomstig van het terrein rond Kleiburg, voor toekomstige heuvels waar op gezeten kan worden. Het Platform K-buurt merkte op dat deze grond vol zat met wortels en boomstammen maar ook bouwmateriaal, plastic en andere ongerechtigheden. Desgevraagd heeft het PVB aan de afdeling Realisatie (die in contact staat met de aannemer die de grond heeft verplaatst) opgedragen om op korte termijn de grond te schonen van takken, wortels en bielzen. De aannemer zal dit deze week (woensdag/donderdag) doen. Uiteraard kosteloos. Op z’n vroegst begin volgende week komt een aannemer om de grond te profileren (gelijkmatig verdelen). Hierna wordt grond uit het Bijlmerpark aangevoerd en verwerkt om gelijke heuvels te maken.

takken1

Picknicktafels

Het hout voor de banken en picknicktafels komt van omgehakte bomen van Kleiburg. Houtkunstenaars uit de flat Kruitberg gaan samen met bedrijf Stadshout ontwerpen maken en samen met bewoners van het hout meubilair maken en zodanig bewerken dat er prettig gebruik van kan worden gemaakt. Op het tweede deel van het terrein (zie tekening) is ruimte voor sport en spel. Er komen een panna (voetbal) en veldjes voor bijvoorbeeld basketbal. Het PVB gaat overleggen met sportclub K-zone over de gewenste invulling. Ook is er ruimte voor voetbal en komt er een halfpipe, afkomstig uit de H-buurt.

Wat komt er (waarschijnlijk) niet?

Platform K-buurt zou graag zien dat er een fraaie beeldbepalende fontein zou komen en heeft hiervoor offertes aangeleverd, inclusief kosten voor onderhoud. De gemeente houdt echter de boot af: de aanleg en het onderhoud zouden te kostbaar zijn, en er is gevaar voor legionalla. De financiële onderbouwing van deze voorlopige afwijzing is ondanks toezeggingen nog niet ontvangen.

Een veel gehoorde wens is een ijsbaan. Die stuit echter op allerlei praktische bezwaren. Een ijsbaan functioneert maar een zeer beperkt deel van het jaar, als het al vriest. Er moet een verhard en verlaagd stuk worden aangelegd waar ’s winters water in wordt gepompt (als het niet heeft geregend). Of er komt een verlaagd grasveld dat grotendeels onbenut en drassig zal blijven liggen. Ook is een ijsbaan leuk in de avond, maar dan is er weer geen verlichting. De opties worden nog bestudeerd. Wat wel mogelijk is, is een siervijver. In de K-buurt is nog niet veel water.

Ook de wens van een Jeugdland waar kinderen hutten kunnen bouwen van hout is in de praktijk lastig vanwege de exploitatie ervan.

Kleibier

Ook de plannen om hop te verbouwen voor het Kleibier dat gebrouwen gaat worden in opdracht van het klooster dat in Kleiburg komt stuiten op praktische bezwaren. Het terrein is weer te klein om dit commercieel te kunnen inzetten. Wat wel mogelijk is om de verbouw van hop op kleine schaal toe te passen en een educatief tintje te geven.

Hoe verder

Besloten is dat het PVB en de bewonersorganisaties nog voor de Kerst –voor de laatste keer- bijeen komen om de laatste details en voortgang te bespreken. De uitvoering begint dan voorjaar 2015. Als u nog goede ideeën hebt om knelpunten op te lossen, mail ze dan naar nieuws@kantershofenzo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *