Baggeren in de Bijlmer

In opdracht van Waternet worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de hele Bijlmermeer. Dat is bedoeld om de waterafvoer van de polder te regelen. Momenteel worden de wateren rond Kantershof aangepakt.
Aan de noord(oost)zijde van Kantershof wordt het bodemslip afgevoerd. Volgens Waternet zit er Arseen in het water en dan mag het slib niet zomaar op de oevers worden uitgestort. Ook elders langs de woonwijken wordt de bagger afgevoerd. ‘De bewoners zitten er niet op te wachten dat de drab op hun tuintjes wordt gestort.’
De opzichter Watersysteem: ‘Arseen wordt ook gewoon in de natuur aangemaakt; en omdat uit onderzoek is gebleken dat op sommige plaatsen de stof boven de norm is aangetroffen – bij een barbecue krijg je meer Arseen binnen – wordt het vervoerd naar een plaats waar het geen kwaad kan.’

[nggallery id=25]

Van vervuiling van het oppervlaktewater is geen sprake; het Arseen blijkt zich in de vaste stoffen van de baggerlaag te bevinden. Het is dan ook geen sanering, waarbij grote delen van de vaste bodem worden verwijderd, maar onderhoud. Alleen het slib wordt van de bodem wordt gehaald, waardoor weer een goede doorstroming ontstaat. De ‘uitlaat’ naar de Gaasp/Weespertrekvaart bevindt zich naast Kinderboerderij Bijlmerweide. Er wordt geen water van de Gaasp de Bijlmermeer ingelaten.
Het hele project moet rond maart 2013 zijn afgerond.

4 reacties op “Baggeren in de Bijlmer”

  1. Is dit wel het juiste tijdstip om te baggeren; zijn al niet veel dieren, padden salamanders, vissen en schildpadden ingegraven in de bodem om te overwinteren?

  2. Van Stadsdeel Zuidoost kregen wij het volgende antwoord:

    Ondanks dat Waternet opdrachtgever is en de baggerwerkzaamheden uitvoert, zijn uitvoerende partijen gehouden aan de gedragscode van de Flora en Fauna toets. Hierin is terug te lezen voor welke diersoorten er voor in elke periode gebaggerd kan worden.

    Baggeren in maart t/m augustus is niet wenselijk vanwege het broedseizoen en baggeren in september t/m februari – niet in een vorstperiode – heeft dus wel de voorkeur. Er dienen soms wel bepaalde extra maatregelen getroffen te worden.

    Bekijk de info over baggeren en amfibieën.

    1. Bedankt voor het uitzoeken,
      Het blijft dus een compromis, de dieren krijgen de kans te ontsnappen maar het is te koud voor ze om te overleven, lijkt mij dat september/oktober een wijzere keus was geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *