Alle dromen komen uit

WAT BEGON ALS ÉÉN DROOM van Johannes van den Akker, werden er al snel twee. Het Kleikloooster – dé droom – kwam er. Vijf flats in Kleiburg voor de kloosterlingen en twee gemeenschappelijke appartementen met gastenverblijven, een buurtkamer en een kapel. In augustus 2015 kwamen de bewoners al dan niet met kinderen, in januari 2016 werden de eerste gasten tijdelijk opgevangen.
De ‘buitenwereld’ vond het wel een interessant project en suggereerde al snel dat er kloosterbier gebrouwen moest worden. De aanvankelijke aarzeling veranderde in een nieuwe droom, want de opbrengsten uit de brouwerij kunnen bijdragen aan de sociale doelen van het Kleiklooster. Een crowdfundingactie is net afgerond en heeft binnen de gestelde periode € 200.000 opgeleverd en de rest is gehschiedenis.
De voorgeschiedenis gemist? Kijk op de website van het Kleikloooster of hun Facebookpagina.

Oefenen in samenleven
Het Kleiklooster biedt onderdak en een tijdelijk thuis. De gasten: jongeren, jong volwassenen en moeders met kinderen, krijgen een ambulante begeleiding en zorg van organisaties als TIMON. De eerste gasten hebben inmiddels elders woonruimte gekregen. Zue blijven maximaal een paar maanden tot een half jaar, daarna hebben ze over het algemeen woonruimte gevonden, omdat ze op een urgentielijst staan. ‘Oefenen in samenleven’ noemt Johannes dat. Als abt en met zijn woordvoerdersrol is hij veel in de picture. ‘Toch heeft iedereen een eigen inbreng’, onderstreept Van den Akker.

kleiklooster400De kloostergemeenschap is elk weekend ook als groep actief. Tuinieren, wandelen, klussen naast gesprekken en bijbelstudies. Ook is er aandacht voor de gezamenlijk droom. Vorig weekend is onder begeleiding van een extern persoon die gezamenlijke droom geschreven. Het werd een geheel van hele kleine tot heel bijzondere dingen. Samen meerstemmig zingen tijdens de afwas, kinderen leren wat tomaten nu precies zijn. Kortom een eigen inbreng/wens in het gezamenlijke. De opdracht was ook om oude dromen te laten vallen.

De brouwerij
De vier bieren van het klooster vinden gretig aftrek, zeker ook lokaal. Dubbelblond, Eiken Weizen, Tripel IPA en Quadrupel Poorter zijn de welluidende namen. Met eigen ketels en ingredienten brouwt Thomas de Bijzondere Bierbrouwer nu nog op locatie (onder de rook van Rotterdam). Met de opbrengst van crowdfunding wordt eerdaags gestart met de bouw van een brouwerij en proeflokaal naast IKEA. Tot juli 2019 kan brouwerij Kleiburg daar blijven.
Er wordt een halfronde, 40 meter lange zgn. Romneyloods aangeschaft, deze waardevaste behuizing kan hergebruikt worden. Datzelfde geldt voor de vloer van stelconplaten. De betonnen vloer die gestort moet worden voor het natte gedeelte van de brouwerij is helaas niet duurzaam. Thomas denkt ondertussen over de invulling qua ketels, leidingen, bottelmachines en een etiketteerstraat.
Na 2019 hoopt de brouwerij een plek nabij op op het groene tunneldak van de A9 te krijgen, een mooie horecaplek of voorziening.

De boerderij, een nieuwe droom
Hoe mooi zou het zijn, gaat Johannes verder, als we ook qua voedsel zelfvoorzienend kunnen zijn. Het idee erachter is een coöperatie op te richten van zo’n 200 gezinnen die een boer in dienst nemen. Deze urban farming zou ook prima op het groene tunneldak passen. De eerste verkennende gesprekken met instanties moeten nog plaatsvinden. Het zou een logische verbinding zijn tussen betonnen kolossen, de Flat/het klooster enerzijds en een kloosterboerderij in het groene park bovenop de A9-tunnel voor het eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *