Zonnige start van de markt

Eindelijk! Na een kleine twee jaar afwezigheid, op woensdag 11 maart, is de markt weer terug bij Kraaiennest. Tot duidelijke vreugde van iedereen. En de weergoden hadden voor een mooi zonnetje gezorgd. Blij waren de kooplieden, omdat ze hier meer aanloop en omzet verwachten dan op het Anton de Komplein. Blij waren de omwonenden omdat ze weer in hun eigen buurt naar de markt kunnen, een loopje hebben en voor van alles en nog wat terecht kunnen.

Blij waren ook de vertegenwoordigers van het stadsdeel, die deden voorkomen alsof het hun verdienste was dat de markt er weer is. Terwijl het stadsdeel er tweeënhalf jaar geleden toe besloot om de markt uit de K-buurt weg te halen: elke dag markt op het Anton de Komplein zou voordeliger zijn. Een misrekening, zo is inmiddels gebleken.

[nggallery id=72]

Verkiezingen
Blij waren ook alle vertegenwoordigers van politieke partijen die een mooi publiek hadden om hun folders aan te slijten. Het is duidelijk verkiezingstijd: over een week, woensdag 19 maart, kan gestemd worden voor de centrale gemeenteraad en de bestuurscommissie in Zuidoost. Blij waren ook de vertegenwoordigers van Platform K-buurt, de bundeling van bewonersorganisaties en andere betrokken partijen, die ervoor gezorgd hebben dat de markt op de politieke agenda bleef. Zoals stadsdeelvoorzitter Herrema zei: ‘Al jaren is mij de kop kaal gevraagd over wanneer de markt nou terug zou komen.’

Keurmerk VO
De middag begon met het leggen van een tegel met de eerste ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen, bij de hoofdingang van winkelcentrum de Kameleon. Daarna trok iedereen onder begeleiding van een drumband naar de markt, parallel aan de metrobaan. Omwonenden met een bon uit de stadsdeelkrant konden hier een potje hyacinten ophalen. Het gezelschap liep over de versierde markt naar het podium waar korte toespraken waren van het stadsdeel, vertegenwoordigers van de marktcommissie en de voorzitter van Platform K-buurt, Henk van de Belt. Ondanks het geldende alcoholverbod opende Herrema een metershoge fles champagne…met ballonnen tot gevolg.

Verdwenen
In april 2012 verdween de markt (dinsdag en vrijdag) vrij plots uit onze buurt, tot verdriet van de marktkooplieden zelf en van de buurtbewoners natuurlijk. Het was de bedoeling van stadsdeel Zuidoost om elke dag een markt in het stadsdeel te hebben, zaterdag bij Ganzenhoef en woensdag op Reigersbos en de overige dagen op het Anton de Komplein. De markt op het Anton de Komplein, bij het stadsdeelkantoor, is nooit zo’n succes geworden. Nu wordt de markt daar ingekrompen, worden nieuwe standhouders aangetrokken en vervalt de marktdag op dinsdag. Die dag is de markt dus weer in de K-buurt. Het is wel de bedoeling dat er een gevarieerder aanbod komt. Hoe dat tot stand gaat komen is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *