Wandelen langs WOII-geschiedenis Diemen

Ter gelegenheid van zeventig jaar bevrijding heeft de gemeente Diemen in samenwerking met Stichting Oneindig Noord-Holland en de Historische Kring Diemen deze geschiedenis ontsloten in een wandel- en fietsroute. De wandelroute is respectievelijk 4, 10, en 12 km lang.

Wist u bijvoorbeeld dat de bevrijding van Amsterdam door Diemen plaatsvond? Op 8 mei 1945 trokken de bevrijders in een machtige colonne van trucks, motorfietsen pantserwagens en jeeps door de Muiderstraatweg (zie foto) naar Amsterdam. De joodse begraafplaats, een bunker, de eerste vliegtuigbom op Stammerdijk. De Tweede Wereldoorlog heeft zichtbare en onzichtbare sporen in Diemen achtergelaten.

Langs de route zijn 20 QR-bordjes geplaatst. Deze kunnen gemakkelijk gescand worden met een smartphone, waarna een korte informatieve tekst wordt getoond. Historici hebben deze teksten aan de hand van onderzoek en interviews met mensen die de oorlog in Diemen hebben meegemaakt samengesteld. Bijvoorbeeld verhalen hoe tijdens de oorlog in het grootste geheim het verzetsblad Vrij Nederland werd uitgegeven in de Ouderkerkerlaan. Klik HIER voor de route. De route is ook in printversie te downloaden via www.onh.nl.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *