Woonservicewijk of samenredzaamheid

De Ouderen AdviesRaad ZO (OAR ZO) bestaat 25 jaar en hield een jubileumconferentie over Woonservicewijken. Dagvoorzitter in Langerlust Harry Verzijl heette de aanwezigen welkom en introduceerde als eerste spreker Urwin Vyent. Als portefeuillehouder van o.a. het ouderenbeleid in Zuidoost, schetste in grote lijnen wat de Stadsdeelraad voor ouderen doet.

Anne Stijkel (WMO Adviesraad) ging meer in op het fenomeen woonservicewijk. Een buurt waarin mensen van 0 – 88 jaar kunnen samenwonen met voorzieningen als zuigelingenzorg naast die voor ouderen en gehandicapten.
Holendrecht moest bijvoorbeeld zo’n wijk worden. In 2008 verdwenen daar – dankzij de financiële crisis – een aantal zorgaanbieders. Een behoorlijke tegenslag.

De verzorgingsstaat heeft steeds minder te bieden waardoor de samenleving zal moeten veranderen in een participatieve, waarin je samen dingen doet. Want ook voor jongere mensen geldt: je kunt zomaar iets mankeren. Zelf gaf Stijkel het voorbeeld van de gebroken voet die ze een half jaar geleden opliep.
Ook hamerde Anne Stijkel op het belang van in beweging blijven. Haar moeder van 89 reed twee jaar geleden nog op een elektrische fiets. Zij opperde dat je creatief moet omgaan met de mogelijkheden: een elektrische driewieler bijvoorbeeld. Ook op internet zijn genoeg initiatieven te vinden om dingen, diensten (auto’s, maaltijden) te delen of te ruilen (o.a. Makkie.nl en Thuisafgehaald.nl), en meer nog het voorkomt dat je in een isolement terecht komt.

De OAR ZO zal op korte termijn high lights uit de presentaties van de andere sprekers: Wil Snel en André Bohla aan de redactie doorgeven.
Als uitsmijter van het programma gaf cabaretière, Bijlmerbewoonster en ’eminence grise’ Jetty Mathurin een optreden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *