Info over Jongerengebouw Klieverink

Containers mogen we het van de architect niet noemen, de 217 ‘units’ voor jongeren die op de plaats van parkeergarage Klieverink aan de Karspeldreef gebouwd gaan worden. Ze zijn wel tijdelijk (voor minstens 20 jaar), klein (20 m2 per stuk) en goedkoop. Behalve een binnentuin is er geen gezamenlijke ruimte. Het wordt een groot vierkant okergeel/oranje blok, alleen open aan de kant van de straat. Dit bleek afgelopen woensdag 11 februari op de voorlichtingsavond over het project in The Lighthouse Chapel.

Voor de bewoners van de hogere etages van de flat Klieverink wordt het dak ook gekleurd, zodat het uitzicht minder saai wordt. Als de procedures vlot verlopen kan de eerste schop in juli 2015 de grond in en de eerste jongeren eind dit jaar al verhuizen. Binnen in het pand komen een fietsenstalling en een wasmachineruimte. Voor het gebouw en aan de kant van toren Klieverink komen in totaal 54 parkeerplaatsen, fietsnietjes en ondergrondse containers voor huisvuil. Vanuit de zaal werd gepleit voor een parkeer/oplaadplek voor een elektrische (huur-)auto.

Contract
Architect Henk te Kiefte van Te Kiefte Architecten gaf een toelichting op het project. Er komen geen liften in het gebouw, ook geen woningen voor samenwonende jongeren, maar wel enkele appartementen met een aparte slaapkamer. De puien kennen per appartement terugspringende kozijnen, de hele gevel is van glas. Er komt wel stadsverwarming, maar geen zonnepanelen. De verhuurder van de woningen, Wolf Huisvestingsgroep, hanteert een inkomenseis van 850 euro per maand. De huren zullen op de grens liggen van huurtoeslag. De woningen worden niet toegewezen via Woningnetmaar via Wolf. Als jongeren zich inschrijven bij Woningnet en ze komen in Klieverink wonen, blijft hun inschrijfduur staan, voor het geval ze willen doorstromen. Momenteel zijn er geen (juridische) mogelijkheden om jongeren na hun 23ste te dwingen te verhuizen, maar in Den Haag wordt een Jongerencontract gemaakt waardoor dat wel kan.

Spinoza
Vastgoedbelegger Haerzathe Investments (Nijmegen), de financier van Klieverink, is in Zuidoost bekend van de Spinozacampus voor studenten. Momenteel worden hier in fase twee 552 studentenwoningen bijgebouwd die worden opgeleverd van mei tot augustus dit jaar. Er staan er al 700.

Klieverink is uitdrukkelijk bedoeld voor niet-studenten, voor gewone, liefst werkende jongeren. Haerzathe heeft overleg gevoerd met de doelgroep in Zuidoost en met bijv. de politie. Op de avond bleken sommigen zich zorgen te maken over mogelijk overlastgevend gedrag van de jonge bewoners, zoals lawaai en rommel. Zij bepleitten ‘gemotiveerde’ jongeren. Vertegenwoordigers van de verhuurder, Wolf, zeiden de verhuurregels streng te gaan handhaven. Ook zijn er opties voor een ‘hoofdbewoner’ per gang en de mogelijkheid iemand voor te dragen als bewoner. Met sommige groepen als buurtregisseurs en Platform Gehandicapten Zuidoost wordt verder overlegd, onder meer over de optie van woningen voor mindervalide jongeren.

Facebook
Op de Facebookpagina van deze site waren al enkele reacties te noteren, van: ‘Ideaal voor schroefjes en boutjes’; ‘kazernebouw’ tot ‘alleen die kleur!!!’. Eind maart komt er een inspraakavond.[nggallery id=106]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *