Herrema: afscheid met beter imago

Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema heeft donderdag in Podium ZO! aan Frissenstein afscheid genomen van politiek Zuidoost. Hij blijft als bewoner van de K-buurt. Herrema werd door diverse partijen bedankt voor zijn betrokkenheid en kunde die hij sinds 2012 inzette voor het stadsdeel, met name op het gebied van economie, werkgelegenheid, veiligheid en participatie. Namens de centrale stad arriveerde Maarten van Poelgeest, ex-wethouder van Groen Links, in een auto met chauffeur om Herrema met een boek over Amsterdamse monumenten in het zonnetje te zetten.

Voorafgaand aan de receptie was er een paneldiscussie over het imago van Zuidoost. Eind 2013 heeft het Bureau Onderzoek en Statistiek (O+S) het vierde onderzoek gedaan naar het imago van Amsterdam Zuidoost. Bij het laatste imago-onderzoek zijn respondenten positiever over Zuidoost dan in 2010 en de beelden (associaties) over het stadsdeel zijn veelzijdiger. Daarbij baseerden ze voor het eerst hun beeld vaker op eigen ervaring dan op de media.

Om de resultaten goed te kunnen vergelijken stonden dezelfde vragen als in eerdere onderzoeken centraal: Wat is het imago van Zuidoost en hoe verandert deze door de jaren heen? Waar is het beeld van Zuidoost op gebaseerd en wat zijn de beeldbepalende plekken van Zuidoost? Hoe vaak komen Amsterdammers uit de rest van de stad in Zuidoost, waarvoor komen ze en verandert dit door de tijd? Met de ontwikkeling van de studentenhuisvesting in het stadsdeel, is het aantal studenten de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Daarom zijn zij aan het vierde onderzoek toegevoegd als aparte groep respondenten.

Amsterdammers?
Sinds 2006 onderzoekt het Bureau Onderzoek en Statistiek in opdracht van stadsdeel Zuidoost het imago van Amsterdam Zuidoost. Verwarrend in het onderzoek is de gebruikte terminologie. Zo lijkt in de vraagstelling en in het rapport alsof Amsterdam Zuidoost een aparte stad is. Er is sprake van Bewoners (inwoners van Zuidoost) en van Amsterdammers (inwoners van de rest van Amsterdam), terwijl natuurlijk inwoners van Zuidoost ook Amsterdammers zijn! Maar vooral al de opmerkingen die mensen maken over Zuidoost zijn de moeite waard. Lees hier het rapport.

Foto: links Tjeerd Herrema, rechts Marco de Souza (Amsterdammer van het jaar 2013 en directeur van de Muziekschool in Zuidoost); beelden receptie en paneldiscussie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *