gCab: goedkoop, groen en geruisloos

Vanmiddag was de introductie van de gCab in Amsterdam Zuidoost. Deze 100% elektrische taxi zorgt voor een veilig vervoer van deur tot deur. De proef met de gCabs duurt drie jaar. Vanaf vrijdag 18 oktober rijden er 5 gCabs in Zuidoost. Dat worden er al snel 10. In 2015 moeten er dertig van deze (gele) gCabs in Zuidoost rondrijden.

De behoefte aan goedkoop openbaar vervoer in Amsterdam Zuidoost van huis naar markt, kerk of een evenement blijkt groot. Het huidige openbaar vervoer voldoet daar niet aan. Bus en metro stoppen niet voor de deur en met veel boodschappen of bij slecht weer wil je niet hele einden lopen.

[nggallery id=58]

Urwin Vyent, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer: “Ik ben blij dat we bewoners van Zuidoost nu eindelijk kunnen bieden waar zij behoefte aan hebben. Betaalbaar, betrouwbaar en veilig vervoer van deur tot deur. Maar ook verzekerd en volkomen legaal. Ik ben ervan overtuigd dat Zuidoost over een paar jaar groen ziet van de gCabs.”
Volgens Vyent is de gCab geen antwoord op de snorder. Wel gaf hij aan dat volgens de Politie  er 2.500 snorders in Amsterdam Zuidoost rijden, goed voor ca. 3 miljoen omzet.

Frank van der Vorm, CEO van gCab, gaf in zijn presentatie aan waar het huige prototype naartoe moet groeien; het is nog niet state-of-the-art. Zomers rijden de gCabs zonder deuren rond, inmiddels zijn ze wind- en waterdicht. Energiezuinige verwarming wordt nog op korte termijn ingebouwd en de nieuwe versie – waarvan hij een sneak preview liet zien – moet straks de naam van Light Urban Vehicle waardig zijn.

De gCab kost rond 10.000 euro. Hij rijdt zo’n 100 km op een volle accu, waarvan het opladen 4 uur duurt. Kostprijs nog geen 1 euro. De nieuwe modellen krijgen betere motoren, vering en meer comfort. Sinds 2009 rijden er gCabs rond in Den Haag en in de Amsterdamse binnenstad.

Leerwerktrajecten
Begin volgend jaar start een leerwerktraject met baangarantie waarbij werklozen ervaring kunnen opdoen als chauffeur. Tjeerd Herrema, Stadsdeelvoorzitter en portefeuillehouder Arbeidsmarkt en Economie: ”Het gaat om ongeveer 60 vacatures die we kunnen vullen. Dat past uitstekend in ons plan om de komende periode 300 werkzoekenden in Zuidoost aan een opleiding met baangarantie te helpen.”

Goedkoop en veilig
De gCabs staan bij metro- en treinstations in Amsterdam Zuidoost, maar kunnen ook onderweg aangehouden worden of gereserveerd via 088 0121011. De prijs voor een rit in een gCab is laag: in Zuidoost betaalt een passagier voor een rit tot twee kilometer € 2,50 en in Zuidoost maximaal € 5.
De chauffeurs zijn opgeleid voor hun vak en de gCabs voldoen aan alle veiligheidseisen. Er is gekozen voor elektrisch vervoer omdat dit vervoermiddel geen fijnstof en roet uitstoot. Stadsregio Amsterdam en stadsdeel Zuidoost dragen financieel bij aan de proef.

 

Eén reactie op “gCab: goedkoop, groen en geruisloos”

  1. Gek dat dhr. van der Vorm zegt dat hij in 2015 zo wilt grooien, terwijl hij zijn eigen begroting niet eens sluitend kan krijgen. Leuk dat hij werkzoekenden een opleiding met baangarantie wilt geven, maar hij betaald niet op tijd of voldoende. Een baan dus zonder betaalgarantie. Oh en daarnaast vallen de huidige wagens uit elkaar; zo schiet bijvoorbeeld de gordel los, zijn de spiegels niet verstelbaar en kraakt het aan alle kanten. Mooie verhalen en een goed idee, maar een pruts wagentje. Een prototype behoort naar enige tijd een keer af te zijn en niet 4 jaar te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *