Fietsen over 3 gemeenten en bruggen

De redactie van KantershofenZO zette een fraaie fietstocht uit over drie gemeenten en drie bruggen, met als eindbestemming/keerpunt het nieuwe Paviljoen Puur aan de Overdiemerweg in Diemen, tegenover de oostpunt van IJburg. Lengte van de tocht: ongeveer 18 km.

Vertrekpunt is natuurlijk Kantershof in Amsterdam Zuidoost richting Geerdinkhof. Neem hier de fiets- en wandelbrug over de Weespertrekvaart, officieel de Veeneikbrug geheten.

Veeneikbrug

Midden op het water loopt de grens van Amsterdam en Diemen. Over de brug ligt links het hippisch centrum Stammerdijk, rechts wordt boerderij Landlust omgebouwd tot een stadslandgoed en zorgboerderij. Zorginstelling Cordaan biedt hier straks aan 24 cliënten beschermd wonen. De boerderij en de oude stallen worden gerenoveerd en in gebruik genomen voor dagbesteding voor vijftig cliënten.

Zorg & recreatie

Er komen een biologische kwekerij, een theetuin en een winkeltje waar tuinplanten en biologische producten te koop zijn. Stadslandgoed Landlust staat open voor bezoekers die een kijkje willen nemen op de boerderij en wat drinken in de theetuin. Op het naastgelegen grasland komt kleinvee. Vanaf de boerderij is een wandelpad naar het Diemerbos aangelegd. Het geheel moet in december 2013 klaar zijn. Op de Dag van de bouw, 1 juni, kan het gebouw bekeken worden: www.dagvandebouw.nl/projecten-locaties/zorgboerderij-landlust-te-diemen/

Landlust

Vanaf de Veeneikbrug rechtdoor fietsen, het Diemerbos in. Dit nieuwe bos is voor Diemen (en Zuidoost) een mooie aanwinst om te recreëren. Weg volgen, scherpe bocht naar rechts en de Gaasperdammerweg onderdoor. Ongemerkt gaat de route weer even over grondgebied van Amsterdam. Sla linksaf, volg de fietsbordjes naar Muiden en Weesp. Ga aan het druk bevaren Amsterdam-Rijnkanaal naar links, onder de spoorbrug door en neem die brug over het kanaal. Een goede conditieoefening!

Onder de A1

Aan de overkant ligt het grondgebied van Muiden en even verderop dat van Weesp (naar rechts), maar deze route loopt verder langs het kanaal, nu aan de andere kant richting Muiden. Blijf langs het kanaal fietsen, en ga onder de opgeknapte brug over de A1 door. Meteen erna rechtsaf en fiets onverwacht rustig op de Diemertrekvaart, waar woonboten in de Muidertrekvaart liggen, tegenover de Maxis.

De A1 en de Uyllanderbrug

Dan linksaf de Maxisweg op (volg voor de veiligheid de fietspaden). Bij de Maxis kun je als je zin hebt ook even stoppen voor koffie of een ijsje. Vervolg het fietspad naast de Pampusweg en sla even later, voor de Nuoncentrale, rechtsaf de Diemerzeedijk op. Kies op de T-splitsing links richting Amsterdam-Noord. Links ligt dan de elektriciteitscentrale, rechts is natuurterrein de Diemer Vijfhoek. Weer in Diemen! Bij de aanleg van deze elektriciteitscentrale ontstond dit zogeheten PEN-eiland, ook wel de Diemer Vijfhoek genoemd, uit veen- en kleigrond die uit de bouwput werd opgebaggerd en buitendijks werd geloosd. Daarvoor lag de Diemerzeedijk aan het IJmeer.

Uyllanderbrug

Ga aan het eind van het dijkje onder de nieuwe weg door die straks Diemen met IJburg verbindt. Verderop zie je de Uyllanderbrug liggen, geplaatst in september 2012. Het is een witte, stalen boogbrug die onderdeel wordt van de Fortdiemerdamweg. De brug is van belang voor de  oosteljke ontsluiting van  IJburg. De huidige, tijdelijk bestrate omleidingroute via de dienstweg van de elektriciteitscentrale op het PEN-eiland, is dan niet meer nodig.

Er komt een fietspad op de brug van 3,5 meter breed, maar geen voetpad. Het hoogteverschil van de fietstunnel onder de Diem uit de richting Muiden of Amsterdam Zuidoost naar de brug zal negen meter zijn. De brug sluit bij knooppunt Diemen aan op de A1 en de A9.  Naar verwachting wordt de brug in 2014 voor het verkeer open gesteld. De naam ervan verwijst naar het poldertje de Uyllanden in Diemen-Noord.

Links het fort, recht Paviljoen Puur

Paviljoen Puur

Iets verderop ligt Paviljoen Puur, een prachtig duurzaam gebouw voor evenementen. Het ligt vlakbij Fort Diemerdam, een onderdeel van de Stelling van Amsterdam en Werelderfgoed. Op zondagmiddag is het Paviljoen ook open voor bezoekers, op speciale dagen kan er in het restaurant gedineerd worden. Als je verder fietst over de Diemerzeedijk kom je op grondgebied van de gemeente Amsterdam en het (wat verwarrend) Diemerpark.

De terugtocht gaat de andere kant op, als je uit het Paviljoen komt, linksaf en even verderop weer links. Rechtdoor (naar het Amsterdam-Rijnkanaal) is niet toegankelijk, althans na het kanaal niet meer. Nu gaat de fietsroute midden door het terrein van de elektriciteitscentrale Diemen.

Eigenlijk is dit een complex van elektriciteitscentrales. Naast de centrale ligt een uitgestrekt transformatorstation waar diverse hoogspanningsleidingen bij elkaar komen. De eerste elektriciteitscentrale is in 1970 in gebruik genomen. Centrale Diemen nr 33 en 34 (nr 34 is in bedrijf sinds eind 2012) zijn twee stoom- en gascentrales. Nuon heeft een een pijpleiding aangelegd van 8,5 kilometer om het warme water van Diemen, onder het IJmeer door, naar Almere-Stad te vervoeren.

Uylanderbrug

Weer terug bij de Maxis gaat de route nu rechtsaf over de brug, langs de A1. Deze fietsroute is een hele verbetering, voorheen ging het fiets- en busverkeer over de smalle weg parallel links. Lekker naar beneden suizen, rechts ligt de Uyllanderbrug. Afbuigen naar het Amsterdam-Rijnkanaal, langs het kanaal blijven fietsen, onder de A1 door en het Diemerbos in. Dit fietspad gewoon volgen, dat komt weer uit op de Veeneikbrug, Geerdinkhof in. Linksaf weer naar Kantershof, naar huis!

Hippisch centrum Stammerdijk: www.doubler.nl

Paviljoen Puur: www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=30207 en www.paviljoenpuur.nl

[nggallery id=38]

 

 

2 reacties op “Fietsen over 3 gemeenten en bruggen”

  1. Zo te lezen een prachtige route maar voor mij als gehandicapte met mijn niet elektrisch ondersteunde driewieler niet tedoen

  2. Wat een leuk idee, ik ga dit weekend de route rijden, 3,75 km lijkt mij zo weinig ! Ik ga het testen, en meteen kijken of het te doen is voor de 3 wieler van A. Helmus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *