Emoties rond garage Kempering

DEBAT GARAGE KEMPERING, Eindelijk een openbaar debat over parkeergarage Kempering, dat gebouw (kantoor/parkeren) tegenover de Kameleon waarover een besluit door het stadsdeel over de toekomst alsmaar wordt uitgesteld. Imagine IC organiseerde afgelopen dinsdag de eerste van een reeks seminars genaamd ‘Stadsgevoel′: verhalen, herinneringen, erfgoed en emoties.

Betrokken bewoners, lokale kunstenaars en erfgoeddeskundigen lieten hun ervaringen en gedachten gaan over parkeergarage Kempering, een pand dat vrijwel niemand onberoerd laat. Kan het gebouw op de lijst van modern erfgoed komen? Kunnen alle herinneringen misschien digitaal levend blijven als het wordt afgebroken? Waarom worden de rapporten die erover verschenen zijn in een la opgeborgen en keurt de gemeente alle plannen af die zijn ingediend?

Emoties
De gevoelens over Kempering vormden de leidraad van de bijeenkomst, zoals verdriet over de verwaarloosde buitenkant van het gebouw waar vuil en onkruid welig tieren (‘dertig jaar pislucht’), of enthousiasme over de structuur van beton waarop je mooi graffiti kunt maken, of melancholie als gebouwen die je jeugd bepaald hebben allemaal verdwijnen. Meningen, emoties en belangen werden benoemd en afgewogen. De deskundigen merkten op dat erfgoed dynamisch is en hoe jonger het is, hoe meer discussie het oproept. En: door de emoties door het misschien zo lang vorodat er een besluit over de toekomst wordt genomen. Van de oorspronkelijke garages in Zuidoost zijn er nog 5 a 7 over.

In de garage is ook The Church of Pentecost (Pinkstergemeente) gevestigd. Hier spelen de Belangen weer een rol. Een vertegenwoordigster van de kerk bood aan een deel van het pand om te bouwen tot Worshipcenter en kinderdagverblijf.

Grote afwezige bij het debat was stadsdeel Zuidoost, slechts één ambtenaar (van kunst en cultuur) had de moeite genomen naar de bijeenkomst te komen. Verschillende deelnemers riepen het stadsdeel op om de discussie te faciliteren, te kijken welke emoties gemeenschappelijk zijn en ook betrokkenheid te tonen.

Het debat werd door sommige bewoners breder getrokken: ze willen niet zoals na de afbraak van garage Kralenbeek weer een grasveld erbij, maar een echt plein, een hart voor de K-buurt! Mogelijke plannen van het stadsdeel om het plein voor de Bonte Kraai te laten bebouwen, worden met leden ogen bekeken.

Aanwezigen
Graffiti artiest Mick la Rock; Henk van de Belt (Platform K-buurt); makelaar en buurtbewoonster Aimée Cox; Gifty Amokwandoh (de Church of Pentecost); Sara Mattens (Vinger.nl, van Fatform); Marian Duff (MAFB), Anita Blom (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Lilet Breddels (Archis), Anouk de Wit (Van Eesterenmuseum) en Aart Oxenaar (Bureau Monumenten en Archeologie, Amsterdam).

Foto: voor aanvang van het debat. En cartoon ter plekke gemaakt door Sebastian Schneider.

cartoon
cartoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *