Buurtregisseur Gerard Lokhorst

‘In Kantershof zijn in verhouding weinig problemen’, zegt buurtregisseur Gerard Lokhorst. Dat komt denkt hij omdat er steeds meer koopwoningen zijn en onderling veel sociale contacten. De redactie van KantershofenZO sprak op Bureau Ganzenhoef met de man die verantwoordelijk is voor de veiligheid en leefbaarheid in Kantershof. Sinds anderhalf jaar is Lokhorst buurtregisseur voor onze wijk. In zuidoost werkt hij al 22 jaar.

Oplossingen regisseren
De term ‘buurtregisseur’ doet eerder denken aan een film of toneelstuk dan aan de harde wereld van een politieman. Maar Lokhorst hoopt dat hij ‘oplossingen regisseert.’ Dat houdt ook in dat hij kijkt welke organisatie het beste een bepaald probleem kan aanpakken. Dat kan zijn: de GGZ, een woningbouwvereniging, de moskee, de brandweer, streetcornerwork enzovoort. Ook in Kantershof zijn ‘prominente’ adressen: huizen waar sprake is van overlast, bijvoorbeeld door alcoholgebruik, huiselijk geweld, drugsgebruik en dealen. Deze adressen krijgen prioriteit.

Regio en district
De regio Amsterdam-Amstelland is verdeeld in vijf districten en 32 wijkteams. District 3 (Oost) telt zes wijkteams: Linnaeusstraat, Diemen/Ouder-Amstel, Flierbosdreef, ’s Gravesandeplein, Remmerdenplein en Ganzenhoef. Het bureau Ganzenhoef is weer verdeeld in acht gebieden met bijbehorende buurtregisseurs: Bijlmermuseum, EG-buurt, Ganzenpoortbuurt, Geerdinkhofbuurt, K-Buurt, Kleine K-buurt, Nellestein/Driemond en Kantershofbuurt.

Diverse wijk

De Kantershofbuurt is meer dan alleen onze wijk. Het omvat ook de nieuwe wijk Karspelhof, de vier torenflats Kouwenoord, Klieverink, Kempering en Kralenbeek, de bijna lege flat Kleiburg, ouderencentrum Koornhorst, de scholen, de woningen en winkels langs de Karspeldreef (tot aan de Groesbeekdreef) en winkelcentrum Kraaiennest (vanaf maart 2012 Kameleon). Niet echt een handige indeling, zegt Lokhorst. Ooit bedacht door het stadsdeel, maar zijn zeggenschap houdt bijvoorbeeld achter het oude winkelcentrum op, terwijl de speelvelden erachter er eigenlijk bijhoren, vindt hij. En de wijk is wel heel divers: van het rustige Kantershof tot het overlastgevende oude winkelcentrum met diverse ‘hangjongeren.’

Geen slenteragent

De buurtregisseur is geen agent die af toe door de wijk slentert. Hij komt alleen als er melding wordt gemaakt van overlast of een strafbaar feit. Hij heeft ook geen spreekuur en is niet op vaste tijden in de buurt. ‘Wij buurtregisseurs werken zoals de huisarts, men weet ons te vinden.’ En Lokhorst is ‘geen partytijger’ die allerlei bijeenkomsten afloopt. Hij werkt 36 uur op zelf te bepalen tijden, maar heeft geen vervanger. Misschien dat Lokhorst daarom nog vrij onbekend is in Kantershof. Hopelijk brengt dit stukje hier verandering in.

Lokhorst is te bereiken via het (landelijke) telefoonnummer 0900-8844 of via gerard.lokhorst@amsterdam.politie.nl

Eén reactie op “Buurtregisseur Gerard Lokhorst”

  1. Misschien is het wel zaak om ‘s zomers eens ‘s avonds door laag kouwenoord te lopen want daar komt veel overlast van daan. Hoe warmer hoe meer herrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *