Bijlmer Museum een eigen locatie

De Stad van de Toekomst heeft zijn museum: het Bijlmer Museum. Zondag 30 april om 17.00 uur wordt in Grubbehoeve 38 (De Nachtegaal op de begane grond) het Museum geopend met een expositie over de eerste 20 jaar van het steeds meer verguisde gebied.

De expositie
Het is vooral een expositie over de vaak vrolijke, in ieder geval actieve bewoners, die zich het betonnen en groene paradijs van Nassuth eigen maakten, met festivals als het Kwakoe Festival en het Blij met de Bijlmer Festival, met acties tegen parkeergelden, huiskamerkroegen, feesten, een eigen omroep (LOB = Lokale Omroep Bijlmermeer) en het sleutelen aan auto’s. De Bijlmermeer is een pijlsnel gebouwde stad zonder geschiedenis, zonder traditie of gebruiken, een stad die ook klein Paramaribo werd genoemd.

Het archief
Het museum beschikt naast foto’s over een groot archief met knipsels, nota’s, kaarten, plannen, bewoners krantjes en bijvoorbeeld 10 jaargangen van De Nieuwe Bijlmer (1970-1980), die wekelijks met minstens 3 ouderwetse krantenpagina’s over de Bijlmer berichtte.
In het archief ook de bouwtekeningen van de oude H, met dank aan architect Kees Rijnboutt, en de treurige geschiedenis van de sociaal-culturele accommodatie Ganzenhoef van Paul Haffmans.

De locatie
Het idee voor het Bijlmer Museum is al ouder dan 10 jaar, maar subsidie-aanvragen werden niet in behandeling genomen en nog altijd is er geen geld. Gelukkig werd eindelijk wel een ruimte bekomen in de oude collectieve ruimten van de flat Grubbehoeve, de laatste jaren geheel vernoemd naar het café De Nachtegaal, dat in 1974 zijn deuren opende.

Opening en maaltijd
De opening van museum en expo wordt verricht met een groot samenzijn van alle bewoners en andere geïnteresseerden, die met elkaar een maaltijd gebruiken en ondertussen luisteren naar Bijlmer-verhalen.
Mee-eten? Voor € 15 bent u erbij; meld u aan op onderstaand e-mailadres. De opbrengst gaat naar het museum die het geld goed kan gebruiken.
Een van die verhalen zal verteld worden door Daan Dekker, die dit jaar De Betonnen Droom publiceerde, een biografisch verhaal over ontwerper Siegfried Nassuth en de gebeurtenissen rond zijn stedenbouwkundige droom.

Meer info: bijlmerm@xs4all.nl, Henno Eggenkamp

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *