Zuidoost gastheer BewonersDag

Vandaag, zaterdag 3 november, was het Bijlmer Sportcentrum het decor voor de Landelijke Bewoners Dag 2012. Uit het hele land kwamen ze: (buurt)bewoners die van hun wijk een Bedrijvige Buurt willen maken. Taante – Jetty Mathurin – zorgde er direct voor dat er sfeer in de zaal kwam. Stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema heette welkom, waarna wethouder Jan Hoek de bezoekers voorhield ‘ondernemer’ van hun eigen plannen te zijn en dat initiatiefrijke bewoners met hun buurtplannen (lokale) overheden werk uit handen nemen en dat ze dat door hun direct betrokkenheid wellicht ook beter kunnen. Een prima gesprekspartner dus.

[nggallery id=22]

De bezoekers konden in de middagsessies kiezen voor een excursie of een bewonerscollege. Het hele programma in stripvorm vindt u onderaan deze pagina.
De redactie was bij twee bewonerscolleges aanwezig. Bewonersbedrijven – in het fotoverslag een duidelijke omschrijving – waarbij de winst in de buurt terugvloeit. In Engeland bestaan dit soort community’s al jaren, mede mogelijk gemaakt door de Buurtwet. In Nederland zijn inmiddels zes projecten gestart onder begeleiding van het LSA. Een eye opener voor veel aanwezigen met ideeën voor hun eigen omgeving. NCRV-tv volgt zo’n groep uit Leeuwarden en zendt dat op 27 november uit.
Essentieel bij een Buurtwet is dat een groep bewoners – als rechtspersoon – het recht krijgt om uit te dagen (in gesprek te komen met…), om op een pand of dienst te bieden en die dan ook te kunnen kopen. Zolang er in Nederland geen wettelijke regeling is – dat moet de nieuwe regering in gang zetten – blijken bewoners geen gesprekspartner te zijn voor instanties, projectontwikkelaars en andere partijen.
Wat is er overigens mis om bewoners zeggenschap te geven over hun eigen omgeving? En natuurlijk moeten de bewonersplannen passen binnen bestemmingsplannen of andere (wettelijke) regelingen.
Rond drie uur was de grote zaal weer gevuld. Vijf leden van de Poetry Circle droegen krachtige teksten voor over het programma-onderdeel waarbij ze zelf aanwezig waren geweest. Hier alvast die van de Poetry Pusher.
Een komische act zorgde voor ‘verbinding’ tussen het publiek met gekleurde linten. Op enorme ballen kon je een tekst over de Bewonerdag kwijt die daarna in liedvorm werd verwerkt. De tijd begon te dringen. Groepen bezoekers waren met de bus al op weg naar Leeuwarden, Hengelo of Venlo. Voor Freek Ossel  en Urwin Vyent was de spreektijd beperkt.
Joke Bakker, voorzitter van het LSA, sloot het programma af, waarna het ZO! Gospel Choir vocaal en energiek liet zien, wat Amsterdam Zuidoost (nog meer) te bieden heeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *