Zelfde wijk, andere wereld

Locatietheater in Zuidoost? Een Wijksafari in de Bijlmer? Is dat niet een modern soort aapjes kijken? Een hele middag door ons stadsdeel lopen, scooteren, praten, luisteren en bushoppen levert een ander beeld op. Ook als bewoner van de K-buurt krijg je impressies van een andere wereld om je heen. Want wie zit er wel eens op een tafel met kleuters van de Brede School (Egoli) een figuur van houten staafjes te maken? Wanneer hoor je nou over het leven van een Afrikaanse man (koning in Ghana, en ja, hij zoekt nog een koningin) in torenflat Kouwenoord, zonder dat het een cliché wordt? Want zijn blonde, blanke tegenspeelster is best graag alleen. Of toch niet?

Vier middagen per week (di-vr) tot 26 juni doen acht verschillende groepen van maximaal tien personen indrukken op in de Bijlmer. Onder een geweldige regie volgen zij even zovele parcoursen en komen elkaar soms tegen. Mijn groepje bestaat uit blanke (zo te horen) goed opgeleide mensen, soms uit de buurt, vaker uit een andere stad waar ze de Wijksafari hebben meegemaakt of erover hebben gehoord. Wijksafari vond in 2012 plaats in Slotermeer, in 2013 in Utrecht en in 2014 en 2015 in de wijk Tepito, Mexico-City. Ze zijn blij verrast over de Bijlmer: zo weids en groen, roepen ze. En gezellig: markt!

De tijd
Vier uur lang, denk je van te voren: oef! Maar de tijd vliegt, je krijgt geen tijd om na te denken of in te zakken. En het is grappig om in je eigen buurt rond te lopen (bij de Appie, op bezoek boven de Kameleon) op weg naar de Wi Eegi Kerki, in een andere hoedanigheid, in ander gezelschap. Dames van de organisatie fluisteren ons vragen voor de wisselende gesprekspartner in het oor: welke herinnering is bij jou in beton gegoten? Doet me denken aan de vragen van het tv-programma Man bijt hond.

Intussen onderwerpen de kleuters me aan een kruisverhoor: zijn jouw opa en oma ook al dood? Van mijn leeftijd kunnen ze zich nauwelijks een voorstelling maken: zo oud?! En verderop, in zijn ‘silent palace’ vertelt Ni Tackie waarom zijn vogelkooi leeg is en zijn aquarium vol. We proeven zijn ontbijt en zien de wereld even door zijn ogen.

Dit was deel twee van het verslag over de WijkSafari. Deel een stond op 11 mei op de site. Kaarten zijn verkrijgbaar via het Bijlmerparktheater. Let op: het loopt storm!

[nggallery id=120]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *