Wonen er meer honden dan mensen in Kantershof?

en meer van dat soort gegevens…

Een redacteur van deze website vroeg mij om een stukje te schrijven over de bevolking van Kantershof. Het eerste dat in mij opkwam was dat er vast meer katten in de buurt wonen dan mensen (ik heb er al vast twee, maar ja ook drie kinderen…). Nu is dat van die katten vrij lastig te achterhalen, maar het aantal honden is makkelijker uit te vinden dacht ik. Er moeten toch gegevens te vinden zijn over de hondenbelasting…?

Mijn zoektocht begint bij de dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam. Op de website zijn geen gegevens te vinden op buurtniveau over de hondenbelasting. Dan maar een mailtje om de gegevens op te vragen.

 Hoeveel meter

Ondertussen kom ik natuurlijk wel allerlei andere gegevens tegen. Weet u bijvoorbeeld dat er in Kantershof 1957 mensen wonen in 1011 woningen met gemiddeld 3,36 kamers. Dat is gemiddeld per woning 1,935 personen. Ter vergelijking: in Amsterdam wonen 767.773 personen in 392.658 woningen, gemiddeld 1,955 per woning. In heel zuidoost wonen 2,20 personen per woning. Wij hebben hier dus per persoon iets meer woning ter beschikking dan de rest van de stad. Ik ben ook wel nieuwsgierig hoe het dan zit met de vierkante meters…

 Veel ruimte

In Kantershof is het gemiddelde woonoppervlak per persoon eigenlijk niet precies te vinden. De kleinste woningen zijn tussen de 40 en 50 m2, de grootste boven de 90 m2 (dat zijn er 153). Van de 1011 woningen zijn er 342 tussen de 50 en 60 m2 en 416 tussen de 80 en 90 m2. Er vanuit gaande dat in de honderd kleinste woningen éénpersoonshuishoudens wonen hebben we hier met zijn allen best veel ruimte ter beschikking. Naast het woonoppervlak beschikt vrijwel elke woning ook nog over een grote voor- en/of achtertuin (dat is ook fijn voor die honden…)

In Amsterdam is 28.686.000 m2 woonoppervlak beschikbaar. Per persoon is dat 37,36 m2.

 Antwoord 14 020

Inmiddels een mailtje terug van de dienst O&S:

Geachte mevrouw,

Wij houden geen gegevens bij over het aantal honden. U kunt het proberen bij de Dienst Belastingen. Te bereiken via Antwoord 14 020.

Met vriendelijke groet,

Dienst Onderzoek en Statistiek (O+S)

Dan maar even bellen met 14 020. De mevrouw die ik aan de lijn kreeg vindt mijn onderzoek erg vermakelijk. Ze beschikt echter ook niet over de gegevens en raadt mij aan een mailtje naar de dienst Belastingen te sturen. Zo gezegd zo gedaan. In afwachting van een antwoord toch nog even wat rondgekeken bij de Dienst O&S.

Wordt vervolgd

De volgende keer meer over mijn contact met de hondenbelasting en over wat ik ontdekte bij de dienst O&S over Kantershof.

Petra

 

5 reacties op “Wonen er meer honden dan mensen in Kantershof?”

 1. Leuke column ik denk alleen niet dat de belasting wel over de juiste aantallen beschikt. Hoeveel mensen betalen nu daadwerkelijk hondenbelasting? Misschien 50%?

 2. Ik heb altijd gedacht dat er ruim 600 woningen waren in Kantershof, gezien de huisnummers, hoe komt u aan het aantal 1011? ik ben benieuwd!
  Zelf heb ik 5 katten, waarvan 1 eigenlijk van iemand anders is, en 1 van mijn katten is vaak bij de buren, dus het wordt nog ingewikkeld om te bepalen hoeveel katten er op Kantershof zijn.

  1. Beste Helena,

   Het aantal van 1011 woningen heb ik eigenlijk zonder na te denken overgenomen van de dienst onderzoek en statistiek van de gemeente. Nu ik erover nadenk wel een beetje raar. Maar ik vermoed dat o&s ook de woningen in de Koornhorst en de kantershofstraat meetelt in het geheel.
   En tja die katten, daar zullen we denk ik nooit achter komen…..

   Met vr. Groet, Petra

 3. Van de honden heb ik weinig last want die poepen niet bij mij in de tuin in tegenstelling tot andermans katten. Wat mij wel opvalt dat bijna niemand de poep van zijn hond opruimt en denk dat het komt omdat je meer kans hebt om de hoofdprijs in de staatsloterij te winnen dan een bekeuring te krijgen voor wildpoepen van een hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *