Werk rond A9 komende tijd

Ongeveer 35 mensen woonden op 30 juni de informatiebijeenkomst van IXAS bij over de voortgang van de bouw van de tunnel A9. Deze avond was speciaal voor Kantershof, eerder waren er twee bijeenkomsten voor de andere wijken. De op 30 juni gegeven presentatie wordt binnenkort op het Online Bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat geplaatst.

De andere twee informatie avonden waren goed bezocht door in totaal zo’n 80-90 mensen. Veel informatie, veel vragen. Er waren vragen over hoe lang de overlast nog gaat duren in bepaalde wijken, of waarom IXAS voor bepaalde methodieken heeft gekozen (die ook overlast opleveren). Er is uitleg gegeven over de uitvoeringsmethode, de verwachte hinder, welke maatregelen daar tegen genomen worden en wanneer de grootste hinder voorbij is.

De overlast bij Kantershof valt mee in verhouding met andere wijken. Er wordt vooral gewerkt aan de brug over de Gaasp en de in de omgeving van de Kromwijkdreef. Zie hieronder voor een overzicht.

Werk in de buurt
Tussen de brug over de Gaasp en de Gooiseweg zitten bijna alle damwanden in de grond. Ter hoogte van de Kromwijkdreef ontbreken nog enkele.  Deze worden aangebracht van vrijdag 8 juli tot en met dinsdag 19 juli tussen 7.00 en 19.00 uur. Normale damwandplanken zijn te lang om onder het viaduct van de A9 aan te brengen. Korte delen van damwanden worden daarom in de grond getrild. De deelplanken worden tussentijds aan elkaar gelast.

Heipalen op zaterdagen
Daarnaast brengt IXAS op zaterdag 16 juli en zaterdag 23 juli heipalen aan ter hoogte van de S113. Het gaat om palen die direct naast de wisselbaan komen. Omdat er tijdens deze werkzaamheden maar één rijstrook beschikbaar is op de wisselbaan worden de palen op twee zaterdagen van 8.00 – 19.00 uur aangebracht. Zowel het aanbrengen van damwanden als heipalen geeft hinder in de vorm van geluid, maar ook in de vorm van trillingen.

Hulpbrug gaat weg
Sinds dinsdag 28 juni rijdt het autoverkeer op de Kromwijkdreef over de verlengde, oostelijke hulpbrug. De westelijke hulpbrug is nu niet meer nodig. Deze wordt binnenkort dan ook verwijderd. Bouwcombinatie IXAS gebruikt de vrijgekomen ruimte om de tunnel te kunnen bouwen.

De verschillende delen van de te verwijderen hulpbrug liggen boven of net naast de wisselbaan. Overdag rijdt hier het snelwegverkeer. We kunnen deze brugdelen alleen verwijderen als er geen verkeer over de wisselbaan rijdt: tussen 23:00 uur ’s avonds en 05:00 uur ‘s ochtends. In de nacht van dinsdag 12 op woensdag 13 juli demonteert IXAS de hulpbrug boven de wisselbaan en hijst deze van haar plek.

In de nacht van 13 op 14 juli worden de overige brugdelen gedemonteerd. Hiervoor worden  onderdelen losgetold, een methode om de bouten waarmee de brug vast ligt los te maken. Dit geeft een vervelend klapperend geluid. Ook is er veel licht nodig om de hijswerkzaamheden veilig uit te voeren.

De Kromwijkdreef blijft zowel in de nacht als overdag open voor het verkeer.

College
Op zaterdag 2 juli was er in de keet op de Langbroekdreef bij IXAS een A9 College over de techniek van het bouwen van de tunnel. Er waren 25 mensen, het maximale aantal deelnemers. Het college ging met name in op de technische achtergrond van het ontwerp en het bouwen van de Gaasperdammertunnel. Hoogstwaarschijnlijk gaat IXAS deze A9 Colleges voortzetten, de opkomst en de informele sfeer (gewoon in de keet) was er leuk, aldus omgevingsmanager Malou van der Pal.

Op de foto zijn de zwarte stippellijnen de nieuwe fietspaden.A( Khof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *