Verkeersborden met een twist

De oplettende bezoeker van de Bijlmerweide heeft er vast wel één gezien: de fraai bewerkte voetgangersborden van glasmozaïek. Wie zit er achter dit initiatief, vroeg de redactie zich af. We komen terecht bij beeldend kunstenaar Peter Vial. Hij woont en werkt in Gouden Leeuw.

In zijn atelier bij toren 3 (bij het fietspad richting Ganzenhoef) vertelt hij over het hoe en waarom. Intussen werkt hij verder aan zijn laatste bord. ‘Ik wilde vorig jaar iets doen voor de buurt en zag een oud bord (voor de kenners: verkeersbord G7 weg of pad bedoeld voor voetgangers) bij mijn flat. Het opknappen paste goed bij mijn werk als kunstenaar. Dit was nog zo’n ouderwets plat metalen bord met man en hoed en ik herstelde het met Italiaans glasmozaïek. Later, toen ik met onze nieuwe hond ging lopen in de Bijlmerweide, zag ik veel meer besmeurde of zelfs verbogen borden. Stuk voor stuk nam ik ze onderhanden, waarbij de afbeelding en functie behouden bleven. Ieder bord is anders in de details. Ze krijgen een grappige twist zoals een riempje, broek of T-shirt.’

‘Het negende bord had als eerste een vrouwelijke begeleider en bij dit laatste bord is er sprake van een transgender.”Straks heb ik er tien gemaakt en is mijn doelstelling gehaald. Ik ben tevreden als mijn borden een glimlach opleveren. Het thema dat ik meegeef is: Kunst in het alledaagse: je ziet het pas als je kijkt!’

‘Het is ook prachtig dat ze nog niet vernield zijn, bijv. met graffiti, ze worden gerespecteerd. Subsidie? Nee, ik heb het zelf betaald. Het is wat ze noemen guerrillamozaïek.’ Wat vindt het stadsdeel er eigenlijk van? Peter glimlacht: ‘Ik heb nog geen reactie gehad.’

www.petervial.nl, ook op Facebook www.facebook.com/peter.vial.12

Foto bord met vrouw: Peter Vial, overige: redactie [nggallery id=151]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *