Webinar Gaasperdammertunnel, gevolgen K-buurt

Over een maand gaat de hele Gaasperdammertunnel A9 (op de wisselbaan na) open voor het verkeer. Op 21 oktober was er een webinar (online voorlichting) van Rijkswaterstaat en IXAS over de afgelopen en komende periode.  Maar liefst 364 bewoners keken mee. Momenteel wordt vooral hard gewerkt aan het verkeeersplein (ovonde, een rotonde met 4 rijstroken en verkeerslichten) op de Gooiseweg. De redactie heeft de voornaamste aandachtspunten voor de K-buurt op een rij gezet.

Onder leiding van Imce Hofman vertelden Marcel Hoogsteder (omgevingsmanager RWS) en Frank Timmer (IXAS) aan de hand van filmpjes over de stand van zaken. Het webinar is hier terug te zien.

Afslag S113 voor verkeer komend van knooppunt Holendrecht verdwijnt (naar de K-buurt en Weesp). Dit kan zorgen voor meer verkeer in de K-buurt vanaf de Gooiseweg (Karspeldreef)

-tussen 8-23 november wordt gewerkt aan een vangrail op de brug over de Weespertrekvaart;

-er komt een nieuw kruispunt/viaduct Loosdrechtdreef (de weg langs de camping) en de Kromwijkdreef (de weg voor het oude tankstation). Hier komt een nieuw tankstation. Dat gebeurt voornamelijk  in januari/februari 2021.

-Voor alle werkzaamheden rond de A9 mochten er 10.000 bomen en struiken gekapt worden. Hiervan zijn er ‘slechts’ 8.500 gekapt. De komende tijd verdwijnen er in onze omgeving nog maximaal 1.500 bomen en struiken, aldus Timmer. Omdat deze herplant moeten worden, maar er hier geen plek voor zou zijn vanwege leidingen en dergelijke, koopt RWS dit af door geld te storten in het 1000-bomenplan. Wie of welke instantie toezicht houdt op deze herplant, is onduidelijk. De buurt verliest dus veel groen.

-Er worden dit seizoen (vanaf 1 november) 1800 bomen geplant in de strook langs Kantershof/A9, zodat ‘de Berlijnse muur’ waar bewoners tegenaan kijken, op termijn uit het zicht komt. Een deel van deze tranche bomen wordt in een volgend seizoen aangeplant.

-toegegeven wordt dat de uitlaatgassen van de auto’s bij de tunnelmonden (zoals bij Kantershof) een ‘pluim’ veroorzaken en de luchtkwaliteit dus mogelijk minder wordt (in plaats van beter!).

– er zijn zonnepanelen aangelegd op het dak van de tunnel bij Kantershof, die leveren straks, als ze eind van het jaar gaan werken, 20-25 procent van de energiebehoefte van de tunnel op.

Kijk hier voor meer informatie over het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *