Als je denk dat je zomaar vuilnisman kunt worden, heb je het mis. Zo’n 60 ‘ervaren’ vuilnismannen tussen de 45 en 50 jaar van de stadsdelen Zuidoost en Zuid hebben een 1- jarige MBO vakopleiding gevolgd.
Het werk van de afvalinzamelaars is wordt fysiek en mentaal steeds zwaarder. Het ‘zakken gooien’ van vroeger achter de vuilniswagen is nu het legen van rolcontainers of ondergrondse containers met grote kraanvoertuigen. Daarnaast vormen gevaarlijke stoffen die soms in het afval zitten een groot gezondheidsrisico voor bewoners, de medewerkers en het milieu.
Afvalinzamelaars moeten weten wat er in afval zit en hoe je daar veilig mee om moet gaan. Ook is de vuilnisman ‘dienstverlener’ geworden en wordt vaak direct aangesproken door bewoners. Al dit soort zaken komen aan bod in de MBO-1 beroepsopleiding die SPA samen met de NVRD speciaal heeft ontwikkeld voor deze branche.
De vuilnismannen krijgen ook les in communicatie, kennis van voertuigen, omgaan met agressie, Nederlandse taal en rekenen, financieel inzicht, ergonomie, gezondheid en leefstijl.
Met deze kennis en vaardigheden kunnen de afvalinzamelaars hun werk beter doen met als gevolg dat zij meer begrip en waardering voor hun werk krijgen. En ze komen niet vroegtijdig in de ziektewet terecht. Inmiddels zijn ook de andere stadsdelen begonnen met de prfessionalisering van deze beroepsgroep.