Vriendendag in Landlust

Het kan nog wel tot het voorjaar duren voordat zorgboerderij Landlust aan de Stammerdijk over een theetuin met terras beschikt. Ook de bedoelde biologische moestuin en winkeltje moeten nog opgestart worden. Wel is zorgaanbieder Cordaan begonnen met dagbesteding van 25 jongeren met een diep-autistische stoornis of een verstandelijke beperking. Dat bleek zondag tijdens de  goedbezochte Vriendendag van de Vrienden van het Diemerbos in Landlust.

Bij de boerderij zijn onderkomens gebouwd voor 23 cliënten van Cordaan hier in oktober/november komen wonen. Er wordt nog naar geschikte kandidaten gezocht. Wel is Landlust al de vertrekbasis voor cliënten van Cordaan, mensen met een verstandelijke beperking, die groenwerkzaamheden verrichten, zoals tuinonderhoud bij bedrijven in de stad.

Enkele dagdelen per week verzorgt er een groepje cliënten dat veel beweging nodig heeft, schoonmaak- en onderhoudswerk in het Diemerbos.

Klarenbeek
Voorbeeld voor Landlust (niet te verwarren met Langerlust bij de Gaasperplas) is zorgboerderij Klarenbeek in Ouderkerk aan de Amstel die nu twee jaar draait. De Vriendendag was de aftrap voor de horeca in de verbouwde schuur, het restaurant, achter de oorspronkelijke woning. Dit restaurant wordt later uitgebreid met een theetuin, waar van mei tot november wandelaars in het Diemerbos wat kunnen drinken en eten. De medewerkers van Cordaan verzorgden zondag een geweldige lunch voor de Vrinden van het Diemerbos.

Als tijdelijke voorzitter van de Vrienden gaf Laurens Burger het stokje over aan Eddy Meyer.

Landje
Annemieke Bijlmer (toepasselijke naam inderdaad) gaf als ecoloog een toelichting op het gebied en de plannen ervoor. Zij is verantwoordelijk voor het ontwerp van het Landje van Oudejans. Vanwege de uitbreiding van de A1/A9 moest er natuur gecompenseerd worden en dat is het Diemerbos geworden. Deels is het een veengebied, moerassig, waar vroeger veeneiken stonden die afgestorven zijn. Deels was het een agrarisch gebied dat nu overbemest is. De grond zal voedselarmer worden gemaakt, ook zullen meer weidevogels komen en er wordt een ijsvogelwand gemaakt.

De smalle sloten worden verbreed, dat is beter voor de vissen. De mogelijkheden voor fruitbomen, vogelkijkschermen en een strandje worden onderzocht. Ruud Grondel, wethouder in Diemen, gaf meteen al aan hiervoor weinig mogelijkheden te zien, onder meer vanwege de hoge grondwaterstand. Wel kan er een ‘natuurobservatiesteiger’ komen.

Muziek
Grondel kreeg nogal wat vragen en kritiek over de muziekfestivals die afgelopen zomer in het Diemerbos zijn gehouden. Net als de burgemeester van Diemen meenden hij dat de geluidsoverlast veroorzaakt werd door evenementen in de Arena…Grondel is ook bestuurslid van Groengebied Amstelland. Hij meende dat het aantal decibel binnen de grenzen was gebleven en kondigde vast aan dat er meer festivals gehouden zullen worden, voornamelijk vanwege de inkomsten die ze opleveren. Een beetje zuur voor de inwoners van Amsterdam, aan de andere kant van de Weespertrekvaart, is dat hun woningen veel dichter bij de muziektenten staan dan die in Diemen en zij er dus veel meer last van ondervinden.

Fotowedstrijd
De uitslag van de fotowedstrijd is zondag bekend gemaakt, winnaar is Willy Brinksma met een foto van de molen aan de Stammerdijk  Fotowedstrijd winnaar

Zie hier voor alle inzendingen:

Landlust Stammerdijk 24 1112 AA Diemen (020) 398 95 80

Boerderij Klarenbeek Ouderkerkerdijk 225 1096 CR Amsterdam Tel: 06 50745110

[nggallery id=94]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *