Video-per-onderwerp terugkoppeling Grote K-buurt Bewonersbijeenkomst 15 november 2022

2x per jaar komt de K-buurt en iedereen die 1104 ‘voelt’ bij elkaar. Om te informeren wat er speelt, samen het gesprek aan te kunnen gaan en elkaar weer te leren kennen. Hieronder wat 15 november 2022 allemaal besproken werd in een bomvolle Grote Zaal met zinderende energie. K-buurt is zoooooo in beweging ! En dat doen we samen met velen! 

SamenSterk ❤️ SamenKbuurt

PS Excuus dat deze terugkoppeling wat langer heeft geduurd dan gebruikelijk.  We kunnen duidelijk versterking gebruiken van het video-verwerkingsteam, dus als dat je ding is, laat svp weten, je hulp zal zeer welkom zijn.

Ondertussen: 

Kijk alles van de vorige bijeenkomsten altijd terug op www.bit.ly/kbuurtberaad en lever daar evt je commentaar

We keken ook terug op een prachtige 2 weken van 1104 en burendag, wat een geweldige buurt zijn we toch, hier wordt je blij van, kijk bijvoorbeeld https://bit.ly/dag1video2022weken1104 

K-buurt als voorbeeld in de stad hoe cocreatie tussen bewoners en gemeente eruit kan zien: kijk op youtube naar www.bit.ly/cocreatiegemeentebewoners 

NIEUWE WIND JEUGDCENTRUM K-BUURT

 https://youtu.be/QSeYhnA6GxU 

Er zijn een aantal zaken heel erg aan het veranderen in het jeugdcentrum K-buurt onder de metrobaan. 

Marcello dello Stretto, de locatie manager vanuit Swazoom stelde zich voor en kwam vertellen over de herstart  en nodigt iedereen van hart uit mee te doen en gebruik te maken van de faciliteit

 

SPORTHAL IN ONZE K-BUURT

https://youtu.be/05ooZL8JmQw

Voorjaar 2023 komt deze sporthal naar onze buurt. 

Waar die komt? Wanneer? Voor hoe lang? Wie doet de programmering en hoe ziet die eruit? Kun je zelf ook programmeren?

 3 x 3 Unites legde het uit

 

ONDERNEMERS IN TIJDELIJKE CONTAINERS OP HET PLEIN https://youtu.be/uu27YBRCwxE

We zijn nu 2 jaar bezig voor tijdelijke ondernemer behuizing in containers op het plein maar er staat nog niets. 

Stadsdeel huurde Marciano Braam als verkenner in. 

Hij presenteerde zijn bevindingen. Als alles goed gaat staat er zomer 2023 iets op het plein 

Een grotere presentatie is te vinden via 

https://1104enzo.nl/plannen-voor-containerondernemers-stap-dichterbij/ 

EEN SOCIALE WIJKONDERNEMING SAMEN OPZETTEN?

https://youtu.be/2oBWmMMvxCI

Op het buurtberaad een aankondiging: 

Op 23 november (19:30 Klieverink 73) organiseren we er een bijeenkomst over met expertise vanuit de LSA , het landelijke netwerk van actieve buurten

Zijn er niet heel veel taken in de buurt die we als buurtbewoners zelf samen zouden kunnen uitvoeren? We doen van alles, maar wordt het niet tijd dat beter te structureren? Het oog is gevallen op het concept van de wijkonderneming als sociaal empower instrument

VERTREK ROMEO JAGROEP WINKELIERSVERENIGING

https://youtu.be/QLnNbDlQMT8 

Veranderingen staan op stapel. 

Romeo Jagroep die zo hard getrokken heeft destijds aan de hele overgang van het oude winkelcentrum naar de nieuwe Kameleon en ook sindsdien. heeft de Primea overgedragen aan een andere ondernemer en gaat met Pensioen.

De buurt dankt hem ENORM voor al zijn inzet

VEILIGHEID K-BUURT

https://youtu.be/TrYs2FEOj9Q  

Waar zijn alle wijkagenten gebleven? Roberto Held kwam zich voorstellen en het ons uitleggen 

Ook aandacht voor de Flatcoaches die weer lopen door de 4 torenflats vanuit Hart voor de Kbuurt

De volgende veiligheidsplatform 1104 bijeenkomst is Di 7 februari 2023 16.00, Klieverink 73, iedereen welkom 

DE SPEELTUIN SITUATIE / UPDATE

https://youtu.be/SiEWcUgi_l4 

Er is een uitkomst van het participatie traject waar bewoners konden kiezen tussen twee opties van de speeltuin aan de Krombekstraat  (tussen Nw Kempering en laag Kralenbeek).  

Zegdar Veldhuizen van gemeente kwam er voor naar Buurthuis Bonte Kraai.  

Hij deed ook een update van stand van zaken van andere speeltuin en speelpleinen in de K-buurt

SENIORENPLATFORM 1104

https://youtu.be/7roceAfPqp0

Via Hart voor de K-buurt is een goede samenwerking ontstaan tussen de actieve senioren die organiseren voor hun medebewoners van diverse senioren woon complexen in K-buurt. 

Wat zijn hun plannen en hoe kunnen anderen aanhaken?

KMIDDDEN BOUWFASERING https://youtu.be/D7Qxwnro1-E 

De nieuwe projectmanager Delphine van Wageningen stelde zich voor per video

Gert-Jan Bakker van de gemeente legde uit hoe de fasering van de bouw voorzien is : De zuidkant tussen de torens waar de parkeergarages stonden als eerste bebouwen, met hopelijk eind 2024 een begin.

Ook kwam ter sprake 

# de extra investeringen in de randen van de stad waar we voor werken.

# de tijdelijkheid, dat al in voorjaar 2023 er de sportdome komt en hopelijk ook de containers

# Parkeren en de mogelijkheid van een extra parkeerfaciliteit op een bonus kavel c.

# De wens voor gemeenschappelijke ruimten

Meer over het hele concept stedenbouwkundig plan staat inmiddels online op https://1104enzo.nl/update-kmidden-concept-stedenbouwkundig-plan-presentatie/ 

DE ENERGIE CRISES EN DE CENTEN 

https://youtu.be/Ul47dFf8Svg 

 

De energie crisis raakt vooral de mensen die het toch al moeilijk hebben.Wat doet K-buurt?

Hart voor de Kbuurt is in ieder geval ENORM trotrs met de Key een investeirng van 20 miljoen naar K-buurt te hebben gehaald.

En voor iedereen in de buurt gaan we  binnenkort starten met een Wijk Transitie Hub aan het plein als K-buurt Kennis, Community en Dienstencentrum  voor alles wat met isolatie, besparen, recycling, klusbrigade, energietransitie, verduurzamen en meer te maken heeft 

zie ook  www.1104enzo.nl/transitiehubkbuurt 

Opening 19 januari 2023 19.00 uur, iedereen welkom

SUBSIDIE AANVRAAG PERIKELEN EN BUURTBUDGET GEDOE

https://youtu.be/SEQqJ_qoC8w 

Olga vertelt van haar bewonersinitiatief subsidie aanvraag voor de burendagen en hoewel er geld is, ook hoeveel demotivatie daarin rondgaat.

Lizette zet het alles in context: de bewonersinitiatief subsidie is niet van de overheid, het is van de bewoners maar delen van de overheid maken het in praktijk onbereikbaar. Wat willen ze nou?

En dan het buurtbudget: het is een kat en muisspel geworden. Voor de zoveelste keer wordt er via geld door onze overheid verdeeldheid in de buurt gezet en wordt je in een onnodige uitputtingsslag geduwd. Hoezo moeten wij allemaal info vooraf aanleveren, en vooral alsof er niets bekend is, of zou kunnen zijn, aan stadsdeelzijde? 

Dit buurtbudget geld is/was er om bewoners die zich organiseren per buurt de regie te geven https://youtu.be/KO8Y2gQId8Y , maar stadsdeel is zelf zwaar aan het sturen, wil kennelijk bewoners die zichzelf hebben georganiseerd, juist niet de regie geven. Zit daar de crux?

Na 20 weken is pas ongeveer de helft van het buurtbudget  toegekend/akkoord, de rest nog met voorwaardelijkheden belast.

Hoe BESTAAT het dat het budget in ons plan voor een groep en gebied als Bewonersplatform Kortvoort Kleine Kbuurt -waar met buurtservicepunt Michelle als middelpunt vliegende kracht- ZOVEEL gebeurt in die wijk Kortvoort – dat dat budget ambtelijk eruit is gewipt om aan een, mede door eigen ambtelijk aangeven opgerichte Stichting te geven? Die op de indien deadline niet eens een plan hadden. Die pas vele weken later en met veel externe hulp en stadsdeel ondersteuning alsnog nog naar een plan toe lijken te zijn gesleurd. Een plan wat niet eens lijkt te voldoen aan de formele criteria van een buurt budgetplan.

We hebben niets tegen de mensen van stichting KortvoortVooruit, die doen ook maar gewoon hun best met wat ze aangereikt krijgen. Wij moeten de vingers niet naar elkaar wijzen in de buurt maar omhoog wijzen naar het stadsdeel die ons in een positie brengt van 2 honden vechten om een been.

De overheid is hier niet goed bezig . Dit is nu precies waarom de bewoners vertrouwen in de overheid verliezen, stem opkomsten laag zijn, ambtenaren niet altijd met liefde in de wijk worden ontvangen en zelfs als ontkrachtmacht worden ervaren.

Wij gaan er met zijn allen voor om dit buurtbudget onrecht ongedaan gemaakt te krijgen. Dit KAN ECHT NIET.  We hebben ook een wezenlijk andere insteek van de overheid nodig in dit stadsdeel vwb subsidies

[noot HvdK: We hebben met ambtenaren uit Oost en Zuid gezeten en gezien dat subsidie behandelingen daar heel anders kan en gaat, zie inmiddels ook https://1104enzo.nl/officieel-bezwaar-vanuit-k-buurt-tegen-deels-verlenen-buurtbudget/  ]

PRULLENBAKKEN – GATE 

https://youtu.be/1u4j-3kku8c 

ook zo’n ding waarom de bewoners vertrouwen verliezen in onze overheid

oa Salma heeft recent ingesproken bij de stadsdeelcommissie over de prullenbakken, 4 om elk van de 4 torenflats  – die via participatie eerder werden geregeld en weggehaald werden en weer zouden terug komen maar waar we nu al een jaar voor bezig zijn. 

Zie ook een artikel Parool: Hoe wint Amsterdam het vertrouwen van zijn burgers? ‘Zorg eerst voor die prullenbakken’

https://www.parool.nl/a-b7f3d8e4 

Inspreken https://youtu.be/QGTV3S_kpp4 

en van alweer meer dan een jaar geleden:

https://1104enzo.nl/gaat-k-buurt-van-een-prullenbakkengate-naar-een-opruimstaking/ ?

PLASKRUIS/TOILETFACILITEIT OP HET PLEIN

https://youtu.be/mdmzTpoXrXA 

Patrick Comvalius geeft een update over de stand van zaken, nadat hij eerder ook het bestuur van het stadsdeel daarover aansprak in New Metropolis https://youtu.be/Yzta4LoWo5g en we eerder een brandbrief aan de Burgemeester daarover schreven www.bit.ly/welkzuidoostvoorwie 

LAADPALEN

https://youtu.be/3RcvLdC9qT0 

Gemeente heeft een vraag over laadpalen

VUURWERKSHOW  in de Kbuurt dit jaar?

https://youtu.be/mV4kLepn134 

Hoe groot is de animo voor een vuurwerkshow dit jaar in de buurt? Dit jaar te weinig tijd voor een goede randprogrammering die erbij hoort, daarom volgend jaar beter.

LICHTBOOM ipv WEGGOOI KERSTBOOM

https://youtu.be/uIqBhad-4iM 

De Kbuurt wil ipv een weggooi Kerstboom een duurzame lichtboom dit jaar .

We zijn door gemeente gevraagd of we een aannemer kennen die zoiets zou willen maken

(Spoiler: is niet gelukt nog, uiteindelijk is er helemaal niets gelukt, de buurt heeft daarom zelf maar een klein boompje bij Praxis gekocht om toch iets op het plein te hebben staan)

Albert Heijn had een partij half gevulde flessen bleekmiddel 

Bezoekers aan de buurt bijeenkomst konden zo een nuttig presentje mee naar huis nemen.

 

BUURTAGENDA -UPCOMING EVENTS

 

  • Zaterdag 19 november: open dag Hospice
  • Woe 23 nov 19.30 bijeenkomst wijkonderneming Klieverink 73
  • Vrij 25 nov Allure excursie, 13.00 tot 17.30 aanmelden bij Carolyn Muntz 
  • Din 29 november Kortvoort bewoners bijeenkomst, locatie Simud
  • Do 8 dec 20.00 Energie avond voor alle bewoners H.R.Holst
  • Vrij  9 december 18.00-20.00 samen ‘lights-on’ bij Bonte Kraai !!!
  • Zat  17 dec lunchtijd Day of Peace bij passage winkelcentrum
 • Don 19 jan 18.00 -20.00 Nieuwjaars proost Kbuurt, iedereen welkomBuurthuis Bonte Kraai, met ook
 • Don 19 jan 19.00 opening Transitie Hub Kbuurt, iedereen welkom
 • Di 7 februari 2023 16.00 veiligheidsplatform 1104 bijeenkomst, Klieverink 73
 • Di 11 april – 1104 dag 2023,  (wat gaan we doen, ideeën welkom)
 • Di 23 mei 19.30 volgende grote buurtbijeenkomst onder voorbehoud

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *