Tunnelpark op A9 heet: Brasapark

Op 10 maart hebben Jakob Wedemeijer (wethouder Groen en Openbare Ruimte) en Dirk de Jager (lid Dagelijks Bestuur Zuidoost) de naam bekend gemaakt voor het park op de Gaasperdammertunnel: namelijk Brasapark. De naam is onder meer een ode aan Roy Ristie, bekende Zuidooster, die op 3 december vorig jaar is overleden. Hij was een vaderfiguur voor Amsterdam Zuidoost, een echte ‘brasaman’.
In 2021 konden bewoners een naam voor het park op de voormalige A9 voorstellen. In juli kwam uit de shortlist naar voren: Tunnelpark, Ubuntupark of Gaasperdammerpark. Na de onverwachte dood van Ristie kwam een beweging op gang, onder aanvoering van bewoonster AnneMarie Tiebosch, om het park de naam Brasapark te geven. De gemeente besloot om vóór de gemeenteraadsverkiezingen uitsluitsel te geven over de keuze. Brasa betekent omhelzing of knuffel: een toepasselijke naam voor een park dat voor verbinding moet zorgen. Het park verbindt het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark, maar ook de wijken Gaasperdam en de Bijlmer. Die waren door de A9 gescheiden. Een bestuurder van de Aktie Gezondheid Gaasperdammerweg, die bijna 45 jaar ijverde voor een goede en veilige verbinding, vond het wel jammer dat de groep niet betrokken is geweest bij de naamgeving.

Met nabestaanden van Ristie

Streetart Frankey heeft de naam Brasapark verwerkt in een kunstwerk, een bankje/schommel waar je met z’n tweeën net op kunt zitten. Bij de onthulling waren ook nabestaanden van Ristie aanwezig. Op het tunneldak  komen een stadstuin, een natuurspeeltuin en routes en toestellen voor urban sports. Daarnaast wordt een programma voor kunst en cultuur opgezet.

Het park is 3 kilometer lang maar wordt helaas door twee wegen doorkruist, waardoor het meer op drie plantsoenen lijkt.  Op het dak van de Gaasperdammertunnel is een laag van 20 centimeter zand gestort, met daarin een drainagesysteem, om de aan- en afvoer van water op het dak te kunnen controleren. Daar bovenop is een laag van 80 centimeter aarde gestort. Daarin zijn 1.500 bomen (waaronder fruitbomen en Japanse kers), gras met kruiden- en bloemenmengsels en eetbare en bloeiende planten geplant. De planten zijn zo gekozen dat er bijna het hele jaar iets in bloei staat en het park het hele jaar groen is.

Het eerste veld met een stadstuin is klaar, de andere velden worden het komend jaar aangelegd. Naast de ingerichte parkvelden komt er in het park plek voor horeca. Voor de inrichting is 2,4 miljoen euro beschikbaar.

Dirk de Jager, een van zijn laatste acties als stadsdeelbestuurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *