Werken Kranendonk in SouthEast

CARLA KRANENDONK EXPOSEERT IN ATRIUM SOUTHEAST. De Afrikaanse vrouw staat centraal in de werken van Kranendonk. Deze vrouw ontworstelt zich aan de overheersing en schept voor zichzelf een eigen thuis en taal.

De werken van Carla zijn collages van foto’s, verf, aan elkaar gestikte stukken doek. Op achtergrond figureren foto’s van zwarte historische figuren – Marcus Garvey en Keizer Haile Selassy – afgewisseld met foto’s van onbekende Afrikaanse mensen; soms ook eigen familieleden.
Op de voorgrond staan prominente vrouwfiguren die trots en kracht uitstralen met attributen als landkaarten, koffers en schoenen; symbool voor de verworven vrijheid en zelfbeschikking. De schoenen verwijzen naar de tijd van de slavernij waarin een ‘slaaf gemaakte’ verboden was schoeisel te dragen. Nu dragen deze vrouwen trots hun rijk versierde schoenen.

Carla Kranendonk (1961) verdiept zich als beginnend kunstenaar al in de geschiedenis van de mens in Afrika en de verspreiding over de wereld door de handel in ‘slaaf gemaakten’. Niet alleen door haar reizen naar het Afrikaanse continent maar ook in haar persoonlijke leven raakt zij betrokken bij Suriname.

CBK Zuidoost gaat het atrium van SouthEast een aantal keer per jaar vullen met hedendaagse beeldende kunst. Het werk van Carla Kranendonk is ook opgenomen in de kunstuitleencollectie van CBK Zuidoost.

Bron: CBK Zuidoost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *