Taibah eerste energieneutrale moskee

De Djame Masjdied Taibah Moskee in de K-Buurt  wordt de eerste energieneutrale moskee van Nederland. En dat is een bescheiden feestje waard. Het suikerfeest is daar het uitgelezen moment voor. Dan reikt Dirk de Jager, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost, de beschikking met € 115.000 als investering van gemeente Amsterdam voor het aardgasvrij maken van de moskee, uit aan de geestelijke leider van de moskee, His Eminence Mr Siddique.  De datum van het suikerfeest hangt af van de stand van de maan. Op vrijdag 23 mei maakt de moskee bekend op welke dag het suikerfeest valt, zaterdag of zondag.

Deze energie neutrale actie past binnen de ambities van gemeente Amsterdam om in 2040 aardgasvrij te zijn. Daarbinnen is Zuidoost al ver, stelt een trotse De Jager. “We hebben als eerste in Amsterdam een CO2-Force, een stichting waarin bewoners, bedrijven en gemeente Amsterdam de energietransitie gaan versnellen. Dit betekent dat de wijken in Zuidoost sneller energieneutraal worden gemaakt. CO2-Force speelde een belangrijke rol bij het aardgasvrij maken van de moskee. We hebben met zijn allen de opgave om beter voor onze planeet te zorgen. Daarom ben ik ook zo blij met de stappen die we nu zetten. Insteek is dat inwoners niet meer gaan betalen voor de energienota en dat de energietransitie banen oplevert voor onze inwoners.”

Ambitie om te verduurzamen
Stichting Welzijn voor Moslims in Nederland sprak vijf jaar geleden de ambitie uit om te verduurzamen. Woordvoerder Riezwan: “Samen met de islamitische gemeenschap in Zuidoost zijn we druk bezig geweest met het onderzoeken hoe we het beste kunnen verduurzamen. Daarin hebben we onze partners, zoals team aardgasvrij en het Stadsdeel Zuidoost gevonden. Met de bijdrage van gemeente Amsterdam en bijdragen uit eigen gemeenschap zijn we dit jaar nog de eerste energie neutrale moskee van Nederland.”

Van verwarmen op gas naar verwarmen op elektriciteit via zonnepanelen
De moskee gaat van verwarmen op gas over naar verwarmen op elektriciteit. De elektriciteit wekken ze volledig zelf op, met maar liefst 300 zonnepanelen op het dak. De cv-ketel wordt vervangen door een warmtepomp en vloerverwarming komt in de plaats van radiatoren.

Maaltijden geven
Iedereen uit de islamitische gemeenschap rond de Taibah Moskee leverde een bijdrage om de moskee van het aardgas af te halen. De gemeenschap gaat anderen voorlichten hoe je aardgasvrij kan worden. Ook gaat de moskee met het geld dat ze besparen op de energierekening, buurtbewoners die het niet zo breed hebben maaltijden geven.

Opdragen aan voorzitter
De voorzitter van de moskee, Hadji Junas Gaffar Noorani, is onlangs helaas overleden. Hij was een groot voorstander om de moskee aardgasvrij en daarmee meteen energie neutraal te maken. De moskee wil het project daarom aan hem opdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *