Stadsdeel haalt mozaïekborden weg

MOZAIEKBORDEN WEG Stadsdeel Zuidoost heeft besloten om de mozaïek verkeersborden van kunstenaar Peter Vial in de Bijlmerweide weg te halen. Argumenten hiervoor komen van de juridische dienst: ‘Op grond van artikel 62 moet iedere weggebruiker – dus ook een voetganger – zich houden aan verkeersborden. Iemand die van buiten komt, snapt niet wat de bedoeling is van het bord onder het verkeersbord. Het tweede bord fungeert als een onderbord van het verkeersbord en dat mag alleen een functie hebben om het verkeersbord nader uit te leggen. Zoals het er nu uitziet, is dat bord niet toegestaan ..’.

Strafbaar
‘Ik begrijp van mijn collega’s dat het probleem juist is dat het onderbord erg op het verkeersbord er boven lijkt. Bovendien is er copyright op deze vorm van een verkeersbord en de vraag is in hoeverre een verkeersbord nagemaakt mag worden en geplaatst mag worden in de openbare ruimte. Het feit al dat het ontwerp van Peter over een officieel verkeersbord aangebracht is, blijkt strafbaar te zijn.Peter Vial

Vanuit onze wegbeheerder is ook aangegeven dat er gezien de talrijke klachten van voetgangers over het gedrag van fietsers in de Bijlmerweide er wel degelijk door Handhaving opgetreden wordt.

Zo lang het onderbord er hangt, kan er niet goed gehandhaafd worden, want (…als) bijvoorbeeld een geverbaliseerde fietser naar de rechter loopt om zijn beklag te doen over onduidelijke verkeersborden wordt hij in het gelijk gesteld. Laat staan als er een ernstig ongeluk mocht gebeuren. Daarom laten we de borden van Peter weghalen. Het risico voor het stadsdeel is te groot.’

Het stadsdeel wil kijken of er een andere manier is om de borden tentoon te stellen. Hierover is een gesprek met de maker, Peter Vial, gepland op 7 oktober. Zie HIER voor een gesprek van de redactie met Peter over zijn borden.

 

3 reacties op “Stadsdeel haalt mozaïekborden weg”

 1. Zucht, Nederland op zijn smalst. Juridische argumenten zijn wellicht terecht, maar kom dan meteen met een voorstel om deze kunst elders te plaatsen

 2. Dit is echt belachelijk. Overigens stonden deze kunstwerken al in het park voordat het stadsdeel de nieuwe verkeersborden plaatste en kunnen ze niet als onderbord worden gezien. Overigens begrijpt denk ik iederen wat bedoeld wordt. Als dat niet zo is dan moet je denk ik naar de oogarts.

  Wat betreft de copyright: volgens mij verschillen de kunstwerken zodanig van de verkeersborden dat er niet over copyright gesproken kan worden.

  Rest de vraag: mag je kunst zomaar in de openbare ruimte plaatsen? En als dit al is gebeurd mag iemand anders (het stadsdeel) dit dan zomaar weghalen?

  En hoezo zou er een ernstig ongeluk in de Bijlmerweide kunnen plaatsvinden? Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt lossen we toch alles samen op.
  Misschien moeten we er shared space van maken. Schijnt achter het Centraal Station ook prima te werken.

  Kortom: Raar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *