Sinterklaas met Zwarte Piet

Sinterklaas bezoekt vandaag weer vele scholen; zo ook basisschool Samenspel op Kantershof. Zo’n dag levert veel blije gezichten maar ook veel opwinding op. Deze opwinding gaat niet over de figuur Zwarte Piet, die er vandaag weer gewoon bij is.

Directeur Marijke van Amersfoort volgt de discussie over Zwarte Piet, maar gaat niet over een nacht ijs. Ze vindt dat je dat weloverwogen moet doen en gaat het intern bespreken met mogelijk consequenties voor 2013. ‘Voor ons ligt er een mooie uitdaging!’, besluit ze.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es heeft in de media veel aandacht gekregen met haar opmerking dat Zwarte Piet zijn langste tijd heeft gehad.
Het Sint Nicolaas Genootschap is het absoluut niet met haar eens. ‘Het is aan Sinterklaas om uit te maken welke Pieten hij meeneemt en tot nog toe kiest hij voor Zwarte Pieten,’ zegt voorzitter Jan van Wijk. (Parool). ‘De figuur van Zwarte Piet verandert. Hij is geen domme knecht meer, maar een onmisbare manager.’

Ook ‘Zwarte Piet is Racisme’ doet weer van zich spreken. Gisteren en vandaag zijn er een aantal evenementen in Amsterdam georganiseerd, waaronder  ‘Wie zoet is, krijgt lekkers’ in het Bijlmer Parktheater. Over ‘contemporain racisme in een postraciaal tijdperk’ en over oude en nieuwe tradities in de Nederlandse multiculturele samenleving.

Vooral op internet liggen voor- en tegenstanders met elkaar in de clinch. In het videoverslag ‘Zwarte Piet wel of niet?’ op de site Bijlmerenzo.nl zie je de reacties van een aantal jongeren in Amsterdam Zuidoost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *