Raamexpositie over dichter Mandelstam

Wie kent de Russische dichter Osip Mandelstam? Om een mogelijk gemis in te halen is er een bijzondere raamexpositie over deze poeet. De kleine tentoonstelling met grafiek van Sietze H. Bakker is te vinden in de Nadezjda Mandelstamstraat ter hoogte van nr 44. Nadezjda Mandelstam was de weduwe van Osip.

Onder meer de buurtambassadeur van de F/D-buurt, AnneMarie Toebosch, heeft ervoor gezorgd dat op het plantsoen voor de Nadezjda Mandelstamstraat een Monument voor de Liefde wordt geplaatst. Dit wordt op 25 september onthuld.

Osip Mandelstam (1891-1938) wordt beschouwd als de belangrijkste Russische dichter van de 20ste eeuw. In zijn essay Het humanisme en de huidige tijd wees hij op het gevaar dat oude humanistische waarden verloren dreigden te gaan in de nieuwe Sovjet-staat. Na de publicatie van zijn gedichtenbundel Tristia kwam hij als onafhankelijke dichter in conflict met de machthebbers. In 1934 schreef hij een hekeldicht op Stalin en werd prompt verbannen naar de provinciestad Voronezj. Drie jaar later mocht hij terugkeren naar Moskou maar werd opnieuw opgepakt. Hij stierf uiteindelijk in 1938 in een Siberisch doorgangskamp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *