Park op tunneldak: later en minder

Volgens Ronald Duvivier van de facebookgroep Gaasperdammertunnel gaat de oplevering van ‘het park’ op de tunnel wat langer duren. Hij schrijft: ‘Op slechts enkele plekken kunnen bomen en struiken worden geplaatst. Nadat de grond voor 6 jaar in depots heeft gelegen is de samenstelling zo slecht geworden dat bomen planten geen zin heeft. Om de grond te verbeteren is er rogge aangeplant, deze wordt in 2021 omgeploegd en verbetert de zuurstofhoeveelheid. In het plantseizoen 2021/2022 worden de acht plantsoenen dan van bomen en struiken voorzien. Nog wat langer wachten dus. Het is niet anders. Als er beter was gepland dan kon er nu al worden geplant.’ Foto: artist impression Rijkswaterstaat

2 reacties op “Park op tunneldak: later en minder”

  1. Besten, dat het later zou worden, daar had ik al een voorgevoel van, heel gek. Maar dan denk ik ‘zoiets zie je aankomen’, manage de aanplant en vervang dan die aarde! Zodat je wel op tijd kunt planten. En de aanplant acht de Kantershofwoningen voor de geluidsschermen? Hier hoeft geen aarde gestort te worden. Of is hier weer een andere reden om ons nog een jaar tegen de geluidswal aan te laten kijken. Zet die bomen die voor het park klaarstaan maar hier neer. Die bomen gaan anders kapot als ze nog een jaar moeten wachten. Wat een management! Schandalig….om dat zomaar even te melden aan de burgers, vind ik.

  2. Park op het Tunneldak,

    Inderdaad een forse tegenslag dat de grond te slecht blijkt en de bomen er nu nog niet kunnen groeien.

    Hoewel ik ervan uit ga dat de parkontwerpers en aanleggers terzake kundige mensen zijn wil ik toch graag mijn gedachten kwijt. Het plan is mogelijk zo nieuw, zo experimenteel dat door gebrek aan ervaring, mislukkingen en teleurstellingen niet uit kunnen blijven. Dan zijn andere zienswijzen soms welkom.

    Laatst hebben we een film gezien op netflix “kiss the ground” een heel mooie, zeer informatieve film met een enorm positieve eindboodschap. Ik geef toe de film start helaas weer met een wat langdurende onheilsboodschap, maar als je even doorbijt ja, dan heeft deze film een oplossing een duidelijk verhaal, een boodschap vol hoop, goedkoop, eenvoudig duurzaam en klimaat neutraal.

    Gezonde duurzame begroeiing is onlosmakelijk verbonden aan een gezond bodemleven daarmee op termijn een fantastisch park vol gezonde bomen. Sterke bomen geworteld in een gezonde ondergrond die wemelend van het bodemleven. Dit alles in betrekkelijk korte tijd.
    We zagen in deze film hoe een stuk aangetaste dode aarde geheel herstelde in een mum van tijd. Inderdaad met begroeiing van allerhande grassen met korte en lange wortels. (De zaden vallen vaak gewoon uit de lucht) Maar ook onkruiden, brandnetels, paardenbloemen noem maar op,heel goed voor de biodiversiteit

    In de film bleek echter dat ploegen eerder contraproductief is. Zolang de bomen toch nog niet kunnen overleven is laten begrazen met koeien en andere grazers veel productiever. De grond wordt ook nog eens gratis bemest. Zolang als er nog geen echte bomen kunnen groeien lijkt mij zo’n levend landschap een leuke bijkomstigheid.
    Niet omploegen dus, want schimmel- en bacteriekoloniën worden door ploegen verstoord/vernield zo ook de wormen en andere beestjes. Aeroob en anaeroob wordt door elkaar gehusseld.
    Ploegen brengt wel zuurstof in de grond maar de in de bodem gebonden CO2 ontsnapt ook.
    Bodemleven brengt zuurstof in de aarde door de omzetting van het plantaardig materiaal in voor de planten en bomen opneembaar voedsel en bindt de koolstof.

    De in deze film gebruikte methode gaf binnen een jaar al een forse verbetering van het bodemleven. Niet ploegen, niet maaien, maar GFT, compost en een beetje de boel de boel laten. De grond bedekt houden tegen de uitdroging, belangrijk met hedendaagse hete droge zomers, daarnaast wordt het bodemleven gevoed door de suikers uit de wortels van planten en door de slijmproductie uit de plantenworteltjes houd de aarde ook nog weer ook nog water vast.

    Hoe gaan we anders zorgen voor water berging in deze dode aarde.
    Bomen hebben veel water nodig en ze hebben schimmels nodig om voedingsstoffen uit de grond te halen. Het bodemvoedselweb is een wonderbaarlijke structuur.

    Enfin ik vind het idee van een park op het dak fantastisch, maar houd wel rekening met alle mogelijke tegenslag en vrees dat we nog wel enige jaren extra fijn stof zullen moeten happen alvorens deze groene oase floreert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *