Op de Open Monumentendagen, zaterdag 10 en zondag 11 september, is er ook een monument in Amsterdam Zuidoost geopend. Het gaat om de ‘Gaaspermolen’ die alleen op zaterdag te bekijken is van 11 tot 16 uur. Deze populaire naam van de molen berust op een misverstand. De echte Gaaspermolen stond aan de overkant van de Gaasp en bemaalde de polder Gein en Gaasp. De juiste naam is Gemeenschapmolen No. 1. Als zodanig staat de molen ook op diverse historische kaarten aangegeven.
Na combinatie van Stammerpolder, Kikenpolder, Gaasperpolder, Boternesepolder, Lageweypolder, Hogeweypolder, Kostverlorenpolder en de Sinnigveldsepolder ontstond de Gemeenschappolder, waarvoor de huidig molen werd gebouwd. Weliswaar werd de molen gebouwd in de voormalige Gaasperpolder, maar niet op plaats van de oude molen, zodat de populaire naam Gaaspermolen niet juist is.
De molen was eerst een schepradmolen en bemaalde op reguliere wijze tot 1875 de polder. Rond die tijd ontstonden er problemen door inklinking van het veenpakket en moest de bemaling versterkt worden met een in 1872 aan de Weespertrekvaart gebouwde tweede molen, de Stammermolen (Gemeenschapsmolen No. 2). In 1892 werd de molen No. 1 vervijzeld.
Nadat in 1926 naast de molen een dieselgemaal was gebouwd voor de bemaling van de Gaasperpolder en de Stammeerpolder, werden de beide molens ontdaan van gevlucht, kap en kruiwerk en ingericht als woonhuis.
In 2002/2003 werd de molen weer geheel maalvaardig gerestaureerd en werd op 25 april 2003 door de burgermeester van Amsterdam officieel in gebruik gesteld. Naast de windbemaling kan de vijzel ook met een electromotor aangedreven worden. Het adres is Lange Stammerdijk 20. Kijk HIER voor de rest van het programma van Open Monumentendagen.