Nieuwjaarsduik in Gaasperplas

Op nieuwjaarsdag om 13.00 uur kun je samen met wijkgenoten een duik nemen in de Gaasperplas. Weg met het oude jaar, verwelkom het nieuwe! Verzamelen aan de zuidoever bij het strandje. Neem niet alleen een zwempak en handdoek mee, ook wat te eten en drinken.

De eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik werd gehouden in 1960 in Zandvoort. Het zwemmen in ijskoud water staat ook wel bekend onder de noemer ‘winterzwemmen’. Het fenomeen is vooral populair in het noorden van Europa en in Noord-Amerika. Er zijn zelfs speciale verenigingen van winterzwemmers die uitsluitend bij koude temperaturen wedstrijden organiseren. In de Verenigde Staten en Canada heten dit soort verenigingen ‘polar bear clubs’ en organiseren zij regelmatig ‘polar bear plunges’, waarbij ze massaal een korte tijd in ijskoud water duiken, meestal om geld op te halen voor een goed doel.

In 1920 besloot de Canadees Peter Pantages om ook een dergelijke ‘polar bear plunge’ te organiseren om het nieuwe jaar in te luiden. Aan de eerste editie van de Canadese ‘New Year’s Dip’ deden slechts vijf zwemmers mee, maar desalniettemin groeide het evenement uit tot een jaarlijkse traditie.

Veertig jaar na de eerste Canadese duik sloeg het fenomeen ook over naar Nederland. In Zandvoort organiseerde Ok van Batenburg in 1960 de eerste Nederlandse Nieuwjaarsduik. Slechts vijf jaar later begon men op initiatief van ex-Kanaalzwemmer Jan van Scheijndel ook in Scheveningen met een jaarlijkse duik. Het begon ook hier met een kleine groep van slechts zeven zwemmers, maar inmiddels is de duik in Scheveningen uitgegroeid tot een evenement met ieder jaar rond de 10.000 deelnemers. Bron tekst en foto (Zandvoort): www.isgeschiedenis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *