BIJLMERWEIDE. Gisteravond was er in het SouthEast-gebouw een bijeenkomst over het Natuurlijk Spelen in dit gebied. De opkomst viel tegen.
Met de opmerkingen van de geïnteresseerde bezoekers zal het plan worden geoptimaliseerd. Sebastiaan Weijer en Michael Boomsma waren als projectgroep van het Stadsdeel aanwezig samen met ontwerper CJ Laros.
Bijlmerweide aantrekkelijker maken
Door de hele Bijlmerweide worden voorzieningen getroffen om dit prachtige stuk groen – onderdeel van NatuurNetwerk Nederland (voormalige EHS) nog aantrekkelijker te maken om er iets ‘natuurlijks’ te ondernemen.
Dat kan bijvoorbeeld door wilgenpoortjes te plaatsen die uitnodigen over de erachter liggende, nieuw aangelegde paadjes te lopen. Door nestkasten en insectenhotels – de ‘oude’ blijven behouden – en eendenkorven te plaatsen. Ook wordt een metalen telescoop geplaatst om het gebied te bekijken vanaf de kant van de kinderboerderij. Zo komen er tal van voorzieningen met een natuurlijke uitstraling.
Centraal speelveld
Centraal op de Bijlmerweide, het ‘grasveld’ tussen Kantershof en Geerdinkhof waar de kiosk, de picknicset en de tafeltennistafel staan, komt een kinderspeelveld. Dat veld wordt omgeven door een gevlochten hek, en krijgt drie ingangen met een groot klaphek. Kleine kinderen kunnen er niet makkelijk uit en honden kunnen er niet zomaar binnenlopen.
Het enige echte speelattribuut is een kabelbaantje. Bomen worden er geschikt gemaakt om in te klimmen en de onderbegroeiing wordt weggehaald, m.n. brandnetels (ivm vallen). Er worden geen bomen gekapt, maar er komen wel nieuwe bij.
Dit speelveld wordt niet zo groot en anders ingericht dan die in het Diemerbos.
Het ernaast gelegen hondenstandje slibt langzaam dicht, en wordt hopelijk schoongemaakt. Schoon is sowieso een issue. Het antwoord van ontwerper CJ is dat er afvalbakken komen te staan die in heel Amsterdam hetzelfde zijn. Of die gesloten zijn, zodat eksters en kraaien er geen bende van kunnen maken, is niet bekend. Het vaker legen van reeds bestaande prullenbakken en ruimen van zwerfvuil op de Bijlmerweide mag wel extra aandacht krijgen. Nu drijft er bijvoorbeeld een groot tweepersoonsmatras voor het hondenstrandje. Actievere rol voor Handhaving?
Natuur-educatieve bospartij
De bospartij net voorbij de ingang van Kinderboerderij de Bijlmerweide wordt onderhanden genomen. Er komt een wilgenboot, die tevens kan dienen als natuureducatie-ruimte. Bij de amfibieënpoel in het zuidelijk deel van de Bijlmerweide, tegen de zandheuvel die ooit dichtbegroeid was met bereklauw, was een vleermuis’bunker’ gepland: een gemetseld object. Bovenop zou een uitkijkpunt kunnen zijn. Een van de aanwezigen vroeg om dat object in het toch al kwetsbare stukje natuur niet op te nemen. Een ander vroeg of er genoeg aandacht is om de hardnekkig, steeds agressiever terugkerende bereklauw te bestrijden.
Ook de eendenkorven die bij het strandje zijn gepland lijkt geen gelukkige combinatie met de daar in het water spelende honden.
Bijlmerweide nog niet helemaal gereed
Voor Reynout van der Poel van Adviesgroep Bijlmerweide was door alle opmerkingen, niet veel meer toe te voegen. Zij vonden het verder een prima plan. Ze vroegen zich wel af waarom dit project (na de zomer) wordt gestart, terwijl de aanleg van vernieuwde Bijlmerweide nog niet geheel is voltooid. Vooral de slechte waterafvoer en ontbrekende greppels maken dit gebied vaak moeilijk toegankelijk.
Zonde van het geld en energie?
Ook vroegen enkele aanwezigen zich hardop af waarom er geld en energie gestoken wordt in een project voor mensen die er toch niet willen komen/zijn. Bovendien zou de doelgroep, (buurt)kinderen uit de onderbouw van de basisschool, niet zonder begeleiding naar het speelveld mogen en er dus zelden komen. Want liever makkelijk dicht bij huis onder toezicht!?
Tot 10 maart is het nog mogelijk via een brief of e-mail op- of aanmerkingen op het Natuurlijkspeelplan te leveren. De uitspraak dat bijna niemand in dit gebied blijft en er slechts doorheen trekt, wordt teruggenomen door de projectgroep van het Stadsdeel.