Meedenken over rouwcentrum

Nog veel aspecten van het rouwcentrum dat in Zuidoost gebouwd wordt zijn nog onbeslist, zo bleek op 14 januari tijdens druk bezochte bijeenkomsten in NoLimit. Deels komt dat omdat uitvaartorganisatie Yarden met bewonersgroepen (van creolen en Ghanezen tot autochtone Amsterdammers) wil gaan praten over hun wensen en de mogelijkheden van Yarden. Ook de naam van het centrum staat nog niet vast: rouw- of uitvaart- of afscheidscentrum en dan: Zuidoost? Op de website van Yarden heet het: Uitvaartcentrum Hoogoorddreef, maar binnenkort kan op deze website iedereen een naam opgeven en meedingen naar een prijs.

Tijdpad
Pas als de wensen zijn geïnventariseerd, wordt besloten wat voor gebouw er gaat komen, zo maakte de nieuwe manager van het centrum, Anita van Loon, duidelijk. Op de website is het tijdpad te zien. Ook op de bijeenkomst bleek dat het centrum waarschijnlijk pas in 2016 open zal gaan. De locatie is vlakbij het station Bijlmer ArenA aan de Hoogoorddreef. Het is een trendbreuk om een rouwcentrum midden in de stad te bouwen, beaamden de verantwoordelijken op de bijeenkomst. Inmiddels maakt de dood en het rouwen ook deel uit van het leven en hoeft dit niet aan de (slecht bereikbare) randen van de stad weggestopt te worden.

Flexibel
Door gebruik te maken van flexibele wanden biedt dit uitvaartcentrum een ruimte voor zowel kleinere groepen als heel grote groepen (tot 500 personen).
– Een ceremonieruimte
– Een ontmoetingsruimte ten behoeve van condoleances, afscheidsfeesten en rouwbijeenkomsten
– 24- uurs opbaarkamers
– Familiekamers
– Een verzorgingsruimte ten behoeve van rituele bewassingen, verzorging van overledenen
– Een koelruimte
– Een buitenruimte voor ontmoetingen, rituelen en te gebruiken als rookruimte

Meer over het uitvaartcentrum aan de Hoogoorddreef staat op de website van Yarden.

Werk
Het is ook de verwachting dat het afscheidscentrum voor werkgelegenheid gaat zorgen. Belangstellenden kunnen een open sollicitatie sturen aan: Bedrijfsbureau.Cluster.West@yarden.nl

Begraafplaats
Desgevraagd zei portefeuillehouder Emile Jaensch, tevens gespreksleider, dat het rouwcentrum los staat van een crematorium of begraafplaats. Die zijn er niet in Zuidoost, behalve de kleine begraafplaats in Driemond. In Amsterdam en omgeving zou er voldoende capaciteit zijn. Wel worden de mogelijkheden onderzocht voor een natuurbegraafplaats, waar veel belangstelling voor is. Mogelijk zou die in een deel van het Diemerbos kunnen komen.

Selectie
Yarden Uitvaartorganisatie is door stadsdeel Zuidoost na een aanbesteding geselecteerd om de bouw en exploitatie van het rouwcentrum te realiseren. Stadsdeel Zuidoost vindt dat haar bewoners dichtbij huis een eigen plek moeten hebben waar ze afscheid kunnen nemen ongeacht hun cultuur en/of geloofsovertuiging.

BEELD: website stadsdeel Amsterdam Zuidoost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *