Leerorkest speelt voor de Koningin

Het Leerorkest van de basisscholen Samenspel en Wereldwijs kreeg op 20 november in No Limit koninklijk bezoek.  Op speciaal verzoek van koningin Beatrix kwam zij samen met de president van Slowakije luisteren naar de uitvoering van Eva’s reis naar muziek.

Komt ze wel of komt ze niet?
Het ‘zong’ al drie weken rond op de basisscholen van het Leerorkest dat de koningin zou komen luisteren! “Er hing een heel aparte sfeer, alle kinderen, maar ook de leerkrachten, liepen zenuwachtig en opgewonden door de school,” constateerde Marijke van Amersfoort, directeur van het Samenspel, die zelf ook niet onberoerd bleef.
President Gašparovič van Slowakije en zijn vrouw waren drie dagen op staatsbezoek in Nederland. Hoewel er aanvankelijk een andere activiteit op het programma stond, drong de koningin erop aan om met haar gasten naar het Leerorkest te komen kijken.

[nggallery id=24]

(foto’s: BartJan Commissaris)

Trots
Voorafgaand aan het optreden stelden koningin Beatrix en de president van Slowakije veel vragen aan de voorzitter en de directeur van het Leerorkest. Een ideale gelegenheid om uit te leggen welk effect muziek maken op kinderen heeft; muziek spreekt andere delen van de hersenen aan, waardoor die zich beter ontwikkelen. Wij merken dat wanneer ze bezig zijn met taal of rekenen, maar ook door het feit dat ze trots zijn op zichzelf omdat ze iets kunnen wat niet iedereen kan.
Marijke van Amersfoort benadrukt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar dit onderwerp: “Het kost veel tijd, maar het levert heel veel op voor de kinderen. Het is heel fijn om dat met cijfers hard te kunnen maken.”

President zichtbaar aangedaan
Op tweeënhalve meter afstand van hun gasten brachten de kinderen eerst een Slowaaks kinderliedje ten gehore. Daarna volgde de uitvoering van Eva’s reis naar muziek door de kinderen van de hoogste klassen van het Samenspel en Wereldwijs.
Zowel het verhaal als de muziek zijn speciaal geschreven voor het Leerorkest, zodat ook de minder begaafde kinderen mee kunnen spelen.

De 220 (!) kinderen uit de groepen zeven en acht speelden in het orkest of zongen in het koor.  Ondertussen werd op een scherm een prentenvoorstelling van het verhaal vertoond. Het optreden was een groot succes, constateerde Marijke tevreden: “De Slowaakse president was zichtbaar aangedaan, hij zat met tranen in z’n ogen te luisteren.”

Helemaal geweldig
President Gašparovič had een blaasinstrument uit zijn vaderland meegenomen en na afloop van de voorstelling speelde hij daarop een liedje voor de kinderen. Op hun beurt hadden zij voor hem een boek gemaakt daarin met hun tekeningen en foto’s van het Leerorkest.
Enkele kinderen mochten de koningin en haar gasten bloemen aanbieden. Koningin Beatrix liet zich aan het eind van het concert tegen een van de docenten ontvallen: “Het was weer helemaal geweldig!”

Janusz Korczak Prijs
Het orkest is niet zomaar een leerorkest.  Op 22 november 2012 treden de kinderen van het Leerorkest nogmaals op met de voorstelling Eva’s reis naar muziek in Muziekgebouw aan ’t IJ (Zie PDF). Daar ontvangen ze de Janusz Korczak Prijs.
De jury vindt dat de bijzondere aanpak van het Leerorkest om elk kind de kans te geven om mee te spelen, goed aansluit op de gedachte van Janusz Korczak.
De Janusz Korczak Stichting kiest om het jaar één organisatie, die de ideeën van Korczak uitdragen: respect voor de rechten, eigen belevingswereld en de eigen inbreng van kinderen.
Lees meer over het Leerorkest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *