Koornhorst: Week van de dementie

Portefeuillehouder Zorg van stadsdeel Zuidoost Urwin Vyent opende maandag 21 september in Koornhorst ‘De Week van de Dementie’. Vanaf die dag worden in Amsterdam Zuidoost een week lang wandelingen en andere activiteiten georganiseerd rond de thema’s dementie en eenzaamheid.

Amsterdam geeft in de week van 21 september tot 28 september extra aandacht aan dementie. De stichting Samenwonen Samenleven organiseert in Zuidoost de activiteiten rond de week van de Dementie en combineert de activiteiten met de week die erop volgt: de Week van de Eenzaamheid.

Ondanks de wat trage start -de geplande wandeling onder leiding van Bijlmergids Jenny van Dalen ging wegens gebrek aan belangstelling niet door, wist bewegingswetenschapper Laura Kerszenblat met haar workshop Beweeg je brein de boel aardig in beweging te krijgen. De van oorsprong Argentijnse zette allerlei middelen in, van aanstekelijke muziek tot plaatjes om het geheugen aan het werk te zetten. Ook zangeres Jeritza Toney maakte er met gitaar en zang een vrolijke boel van.

Er was een informatiemarkt en een lunch met tafelgesprek aan de Langste Eettafel van Nederland. Ook was er een Tovertafel: met bewegende thema’s als ballen en bladeren en gezegden worden ouderen zowel mentaal als lichamelijk verleid om te bewegen.

Thema
Het thema is vooral opgezet om de onbekendheid met de ziekte en de schroom (taboe, schaamte, ongemakkelijkheid) erover te praten te verminderen. Als mensen meer over dementie weten, kunnen ze er gemakkelijker over praten. En dan kunnen degenen die ermee te maken krijgen – de mensen die het krijgen en hun directe omgeving – de weg naar ondersteuning beter vinden.

Iedereen mag meedoen. Bewoners die aan (beginnende) alzheimer lijden, eenzaam zijn, hun helpers of mensen met vragen over deze onderwerpen worden speciaal uitgenodigd. Het programma biedt onder meer wandelingen, workshops, bewegen op muziek, en ook soms hapjes en een kopje koffie.

In Koornhorst is op woensdag 23 september van 19.00-21.00 uur: Dansen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Alzheimer is een ziekte die veel ouderen en soms ook jongeren kan treffen. De meeste mensen hebben veel vragen als hun partner, een familielid of een buurman erg vergeetachtig wordt. Voor mensen die aan Alzheimer lijden is het belangrijk als men begrijpt wat dat betekent. Het landelijk thema van de Wereld Alzheimer Dag is dan ook: de dementievriendelijke samenleving.[nggallery id=135]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *