Intimiteit die BijlmerSafari heet

WijkSafari Bijlmer beleeft deze week zijn try out (mid)dagen. Vier uur lang word je meegevoerd langs verschillende al dan niet typische Bijlmerlocaties; wandelend, achterop een scooter, met een bus of de metro. En word je gastvrij ontvangen achter deuren, die normaliter – want geen vriend of familie – voor je gesloten blijven. Het is intiem en je voelt je (erbij) betrokken. Twee redacteuren van deze site doen verslag, nu deel een, binnenkort deel twee. Kaarten reserveer je bij het Bijlmerparktheater. Een must-experience.

[nggallery id=119]

Als voorbereiding op de Safari laat Adelheid Roosen de acteurs adopteren door de mensen in de wijk waar het in de productie om draait. Twee weken lang zijn ze daar thuis en leren elkaar goed kennen. Adelheid bekijkt tot slot waar het echte verhaal schuilt, waar het kippenvel komt of waar de warmte en de spanning. Het verhaal wordt gesmeed en er wordt gerepeteerd.

Garage Kempering is vanaf vandaag een paar weken lang Vluchtgarage. Melih vertelt er zijn verhaal, verweven met dat van twee uitgeprocedeerde asielzoekers. Over het waarom van hun vlucht, hoe die verliep, de ontberingen, de aankomst in Nederland en begint dan de vrijheid? Terugkerend vraag van Melih aan hen is ‘Waar ben je?’ Het antwoord is ‘ik ben hier! Op de vloer worden attributen in dat denkbeeldige deel van de wereld neergezet. Een uur lang leef je letterlijk mee in hun (Vlucht)huis.

Op een adres in de Kameleon ontmoeten we Nazmiye (Oral), haar Turkse moeder en de Surinaamse Letitia. De discussie tussen de Moslima-moeder en dochter gaat over het
spanningsveld tussen de eisen van het geloof, vrijheid, seksualiteit. Letterlijk intiemer kan het niet zijn. Wie beslist wat? En wil Nazmiye zich wel schuldig voelen over haar manier van leven dat in schrille tegenstelling lijkt te staan met de overtuiging van haar moeder?

Een halte wordt met de metro gereisd. Bovengronds. Op Station Ganzenhoef worden de deelnemers in een vierkant van 3 x 3 meter gezet. Het is de grootte van de kamer die Surinaamse Letitia bewoont. In deze kring vertelt ze haar verhaal. Jaren geleden zwanger uit Suriname naar Nederland gekomen op zoek naar vrijheid en nu op de huid gezeten door haar hospita die – nog meer dan Letitia’s moeder – haar leven wil bepalen.

Achterop een scooter tourt het gezelschap door een groen stukje Bijlmer (Gaasperpark) om halt te houden bij garage Kempering waar een videoperformance van Adelheid Roosen draait.  Een bezoek aan de naastgelegen moskee staat ook op het programma. Een korte wandeling twee-aan-twee met als gespreksonderwerp ‘Wanneer voel jij je een vreemde?’ En dan kom je op zo’n korte wandeling
woorden tekort, zelfs met een ‘wildvreemde’. De wandeling eindigt op het plein waar ‘s zaterdags de Ganzenhoefmarkt wordt gehouden. De toeschouwers/deelnemers worden getrakteerd op spoken word-rap waarbij de ronddraaiende scooters voor een extra visuele dimensie zorgen. Na afloop wordt afscheid genomen met de Bijlmergroet* en is er een afzakkertje in een kollektieve ruimte op Geldershoofd (ooit Gliphoeve).

*De Bijlmergroet bestaat uit zeven handelingen
1. Handen schudden. 2. Boks (rechter vuisten tegen elkaar). 3. Rechter vuist stevig naar het hart. 4. Pak elkaar voorbij de pols van de rechter hand vast en 5. druk (vasthoudend) de rechter schouders tegen elkaar aan (en laat los) 6. Een korte aai, kriebel op het hoofd van de ander gevolgd door 7. een ambras (hug).

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *