Het alfabet leren met Aap en Beer. Op de Brede school Samenspel op Kantershof (en ook Geerdinkhof) krijgen de peuters uit groep 1 en 2 wekelijks een uur les in drama, zowel actief als passief. Maar ook taal en knutselwerk zit erin verwerkt. De letters van het alfabet staan centraal in het (binnenschoolse) programma.
Een van de onderwerpen van gisteren was o.a. de krant. De juf las een artikel voor. Wat is dat voor nieuws? Vrolijk? Er wordt een vrolijk gezicht getrokken. De peuters volgen het voorbeeld. Of maakt het je boos? Een (poging) tot boze gezichten volgt. Een video.
In meer groepen worden emoties voorgedaan en uitgebeeld. Bekijk de video. Ook dat verhoogt de herkenbaarheid en begrip als de peuters straks naar het theaterprogramma “Aap en Beer” gaan. Hieronder een fotoverslag van de activiteiten.
[nggallery id=31]
In een andere groep – het zijn er zes – is er een mini-theater met poppen. Tijdens het spel maken de kinderen het verhaal van de vakdocente af, of herhalen de klanken. Als de KantershofenZO-redacteur foto’s maakt in deze groep, merkt een kind op: ‘u bent fotograaf hè meneer?’ De docente reageert meteen: ‘Ja, met een ffff (de è-klank hoor je niet) van Farida,’ – de pop, die de kinderen al kennen, wordt tevoorschijn getoverd – ‘Fffffarida!’
Andere klasjes zijn in de weer met viltstift en verf: Beer krijgt een gezicht en kleur. Er worden tekeningen gemaakt van de regenboog, met allerlei kleuren en rondingen (een knipoog naar de rondingen en vormen van de letters van het alfabet?). Nog een videofilmpje. En als je op een vel papier ook je eigen HANDtekening mag zetten, dan blijf je wel bij de les!
Als afsluiting van deze Brede schoolactiviteiten gaan de groepen 1-2 naar de voorstelling “Aap en Beer” naar het ABC boek van Wim Hoffman. Theatergroep Job Raaijmakers en Rene Geerlings speelt een bizar avontuur dat begint bij A en eindigt bij Z. Daar zitten 24 verrassende letters tussen; letters die mogen, letters die moeten, letters die even pijn doen en leuke letters om opgelucht bij te lachen.
Aap en Beer zijn op zoek naar een mysterieuze schat. Onderweg komen ze de meest uiteenlopende eenlettergrepige dingen en dieren tegen.
Voor de kinderen moet het een leerzaam feest der herkenning worden.
Geweldig om te zien hoe je op verschillende creatieve manieren met taalontwikkeling bezig kan zijn!!
Geweldig. De voorstelling vindt plaats in een echt theater: het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost. De voorstelling Aap en Beer is bekroond met de belangrijkste onderscheiding op het gebied van jeugdtheater in Nederland: de Gouden Krekel. En daar gaan al deze kinderen van genieten!