Impressie van 24H Zuidoost

IMPRESSIE 24H ZUIDOOST Afgelopen weekeinde was het evenement 24H Zuidoost: ofwel een etmaal lang stadsdeel Zuidoost ontdekken. Voor iedereen: inwoners van het stadsdeel zelf of uit andere stadsdelen of zelfs buiten de hoofdstad. Voor het eerst werd 24H Zuidoost georganiseerd los van stadsdeel Zuid. Vooral zaterdag (vanaf 12 uur) was het een mooie dag waar volop van werd geprofiteerd. De redactie maakte een rondgang per fiets langs een klein deel van de 42 aanlegplekken, vooral waar we nog niet eerder geweest waren.

Meteen om 12 uur een goede start met een lesje Yoga Flow bij Bloei&Groei in Tuin Gaasperdam door Rebecca Rozenstruik, een wel zeer toepasselijke naam. Dat valt nog niet mee, we moeten duidelijk meer oefenen. Op het terrein van de schooltuinen aan de Meerkerkdreef (bij Nellestein) kweken de vrouwen van Bloei&Groei kruiden en groenten en werken samen en aan zichzelf. https://www.facebook.com/bloeiengroei/timeline

Voorstellingen

Verder naar het Decoratelier van de Nederlandse opera. Hier worden alle decorstukken en rekwisieten voor de nationale Opera & Ballet gemaakt. Zonder 24H ZO zou je hier niet snel komen. Het is een enorm rood gebouw in Bullewijk met binnen verschillende afdelingen voor bijv. verven en de montage van stukken. Jammer genoeg is de kostuumafdeling op de tweede verdieping niet open. Daar kun je alleen op werkdagen kijken als je meedoet met een officiële rondleiding (te boeken via rondleidingen@operaballet.nl, 8 euro, dan ga je ook achter de schermen kijken van de Opera, bij het stadhuis aan het Waterlooplein). Onze gids wist te vertellen dat er in 2017 voorstellingen in het gebouw in Zuidoost gegeven gaan worden, een culturele opsteker!

We zijn wel aan lunch toe en omdat we toch in de buurt zijn gaan we naar restaurant Bullewijck, een nieuwe stek aan de Hogehilweg (achter het gele A&O Hotel). De belangstelling voor de barista-workshops en proeverij van streekproducten met wijn moet nog op gang komen. Op werkdagen is het hier vast vol met kantoormensen die van een gezonde lunch komen genieten. Speciaal voor 24H ZO is het restaurant geopend. En het moet gezegd: we waren zeer te spreken over onze stoere bammetjes met kakelvers beleg. http://bullewijck.nl/

Burenhuis

We gaan weer terug naar de K-buurt, naar Kleiburg en de nieuwe locatie Burenhuis Van Buuren (nr 40, beneden aan de kant van het Grote Grasveld). De bewoners van Kleiburg hebben dit huis voor drie jaar in bruikleen gekregen als collectieve ruimte. Het is alleen casco opgeleverd, er is niet eens verwarming. Dus er wordt nog nagedacht hoe de ruimte opgeknapt en ingericht gaat worden. Een Kleibiertje slaan we nog even over. Buiten worden we getrakteerd op een korte grappige voorstelling van twee identieke heren, een beer en een meisje. Maar misschien hoorde zij er niet bij.:-)

Op de tiende etage gaan we nog even kunstenaar Bas van der Tang begroeten, die van zijn woning (met houtkachel en bovenlicht) een waar kunstwerk heeft gemaakt. http://www.kunstinzicht.nl/portfolio/werk/bas-van-der-tang/1/r625.html

Dan naar Garage Kempering (in de folder Garage Amsterdam genoemd), die voor een jongerenfeest wordt gebruikt. Omdat er entree wordt geheven is het terrein afgezet door hekken met zwart doek. Het ziet er niet erg aanlokkelijk uit. Voordat mensen naar binnen mogen worden mannelijke bezoekers gefouilleerd (door mannelijke bewakers), van de vrouwen worden alleen de tassen gecontroleerd. Gelukkig mag ik mijn potje met dropjes houden (geen drugs!). Achter de hekken ziet het er vriendelijker uit. Stoelen en tafeltjes in het gras, mensen drinken in het zonnetje een biertje en eten wat. We maken een rondje door de garage: donker en een stuk koeler. Hier maken bezoekers de eerste danspasjes op elektronische muziek.

Langs de rand staan paspoppen met ontworpen kleding achter hekken, een beetje vreemd. Boven in de garage standjes met informatie (over cannabis bijv.) en kunstvoorwerpen. Ook heeft Imagine IC er een kraam. Deze club verzamelt alvast ‘herinneringen’ aan Kempering. Zoals misschien bekend denkt het stadsdeel er al jaren over na of de garage wordt afgebroken of toch voor tien jaar een alternatieve bestemming krijgt. Intussen klaagt de buurt over de toegenomen verloedering rond het leegstaande pand. Dit weekeinde dan een voorproefje van wat de hotspot Kempering zou kunnen worden. Zondag was de garage voor iedereen gratis toegankelijk.

Op 28 juni is er bij Imagine IC (Frankemaheerd 2) een bijeenkomst over ‘stadsgevoel I: parkeergarage Kempering’.

[nggallery id=150]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *