Hoge huur nekt The Colour Kitchen

Omdat de gemeente Amsterdam een ‘kostprijsdekkende huur’ wilde voor Boerderij Langerlust en onderhuurder The Colour Kitchen die niet kon betalen, moest deze maatschappelijke instelling het pand verlaten. Dat is de conclusie die getrokken kan worden uit de toelichting die bestuurder Andro Bottse van stadsdeel Zuidoost gaf na de installatie van de nieuwe stadsdeelcommissie op 10 april.

Al in 2016 moest hoofdhuurder Pantar (een werk-leerbedrijf voor de regio Amsterdam) de huur opzeggen omdat die flink verhoogd werd door de gemeente. Met het stadsdeel werd een gebruiksovereenkomst gesloten (voor de oude huurprijs) die in oktober dit jaar afloopt. Door het opzeggen van de huur kwam het pand ‘intern te koop’ te staan bij de gemeente. Een afdeling kan dan het pand claimen en de afdeling Broedplaatsen (voor kunstenaars) heeft dat gedaan. In hoeverre deze afdeling wel kan zorgen voor een ‘kostprijsdekkende huur’ is onduidelijk.

Bottse zei blij te zijn met ‘de grote betrokkenheid‘ van de buurtbewoners bij het voortbestaan van The Colour Kitchen. Dat steunde hem in zijn gesprekken met de centrale stad om in ieder geval de horecafunctie te kunnen behouden. De vraag is of met het nieuwe linkse bestuur in de stad het tij nog gekeerd kan worden en niet alleen harde huurpenningen tellen, maar ook de sociale functie van een bedrijf en de schaarse waardevolle horeca in de omgeving van de Gaasperplas.

Op zondag 15 april om 12 uur is er een protestbijeenkomst bij Langerlust. De petitie voor het behoud van The Colour Kitchen of horeca op deze plek kan HIER getekend worden en is al 1500 keer ondertekend. Het bericht op Facebook van 18 maart van Kantershofenzo.nl over het voorgenomen vertrek van The Colour Kitchen heeft ruim 15.000 mensen bereikt, is 64 keer gedeeld en riep honderden (verontwaardigde) reacties op, net als op de website van Kantershofenzo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *