Gemeente bestrijdt weer de eikenprocessierups

De gemeente Amsterdam verzoekt ons om de volgende informatie op de site te plaatsen over de bestrijding van de eikenprocessierups. De enige plek in onze omgeving waar deze bestreden wordt is de Langbroekdreef.

‘De bestrijding van de eikenprocessierups gaat weer beginnen. U weet wel, dat beestje dat haren verliest die je niet met het blote oog kunt zien, maar waar je enorme jeuk en uitslag van kunt krijgen. Dat is het rottige. De rupsen kruipen binnenkort uit hun eitjes. Het is dus tijd voor actie.
Het moment waarop de eikenprocessierupsen uit hun eitjes komen, wordt in belangrijke mate bepaald door de temperatuur in maart. Op een groot aantal eikenbomen in bijna het hele land kun je tot juli de behaarde rupsen zien. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek naar voedsel: eikenbladeren. Vandaar de naam eikenprocessierups. In juni beginnen de nesten te vormen: ronde pakketten met rupsen die aan de eikentakken hangen.

Jeuk en uitslag
Een volgroeide eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 haartjes. Die haartjes geven ons jeuk, huiduitslag en geïrriteerde ogen en luchtwegen. Vanaf eind mei veroorzaken de haren gezondheidsklachten bij mens en dier. Daarom bestrijden we de rups.

Natuurlijke bestrijding
Amsterdam probeert de rups zo natuurlijk mogelijk te bestrijden. Dat doen we door natuurlijke vijanden aan te trekken. Zo hebben we nestkasten voor rupsetende vogels opgehangen bij eikenbomen, en zomerverblijven voor de vlinderetende vleermuizen. Ook maaien we zo min mogelijk rond eikenbomen, zodat er allerlei insecten op afkomen die graag een rups eten.

Voorkomen en weghalen
Op plekken waar de afgelopen jaren veel overlast is geweest, pakken we de rupsen en de nesten met zwaardere biologische middelen aan. Voor het gebruik van deze middelen hebben we goed gekeken welke bomen we moeten behandelen en of het verstandig is om dat te doen. In sommige bomen leven namelijk niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook andere vlindersoorten. En die willen we juist graag beschermen. De Vlinderstichting vertelt ons waar beschermde vlinders (spuiten verboden) en bedreigde vlindersoorten (spuiten alleen na zorgvuldige afweging) leven.

2 jaar geleden hebben we afgesproken om de inzet van deze middelen in de komende 5 jaar met de helft verminderen. Vorig jaar (het eerste jaar) is dat gelukt door 14,7 procent minder behandelingen uit te voeren.

’s Avonds op pad met de aaltjes
Deze maand starten we door de eikenbomen op plekken waar veel overlast is geweest te besproeien met nematoden. Dat zijn kleine aaltjes die de rupsen te lijf gaan, waardoor die doodgaan. Dit doen we tussen 20.00 en 6.00 uur. Overdag lukt dit niet, omdat de  beestjes normaal gesproken onder de grond leven en geen zonlicht verdragen. Eikenbomen in woonwijken behandelen we zoveel mogelijk vóór middernacht, zodat u niet wakker wordt van ons gedoe bij de bomen.

Bacteriën
In de maand mei, als de rupsen voor de tweede en derde keer vervellen en de blaadjes van de bomen groter worden, is het tijd voor de aanval met een biologisch bacteriepreparaat. Rupsen die daarvan eten, gaan dood.

Nesten weghalen
Tijdens de laatste ronde – eind mei, begin juni – halen we de nesten weg, precies op het moment dat de rupsen brandharen ontwikkelen. We doen dat met een soort grote stofzuiger of met de hand. Hier gaan we ook mee door als de rupsen vlinders zijn geworden. Dat is belangrijk, omdat lege nesten met achtergebleven brandharen tot wel 8 jaar voor jeuk en allergie kunnen zorgen. Plekken waarvan we weten dat er veel nesten zijn en waar veel mensen rondlopen, zijn als eerste aan de beurt.

Kijk ook naar het filmpje met uitleg van boswachter Claudia Plaisier.

Zelf nesten gezien? Laat het ons weten
Als u vanaf eind mei (nesten van) de eikenprocessierups heeft gezien, kunt u dit melden via 14 020 en Meldpunt openbare ruimte. U helpt ons zo om zoveel mogelijk nesten op te sporen, zodat we ze kunnen weghalen.

Meer weten
Op de website van de GGD leest u hoe u de rups kunt herkennen en wat u het best kunt doen als u de brandhaartjes van de rups op u heeft gekregen.
Meer informatie over melden en bestrijden van de rupsen vindt u op amsterdam.nl/eikenprocessierups.

Op onze kaart ziet u waar we de rupsen actief gaan bestrijden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *