Fietspad langs Kromwijkdreef

Omdat Rijkswaterstaat met bouwcombinatie IXAS heeft afgesproken dat er geen voetgangers- en fietserstunnel onder de A9 afgesloten mag worden zonder dat er een nabijgelegen onderdoorgang open blijft of gaat, zal er een tijdelijk fietspad- en brug komen langs de Kromwijkdreef, ofwel langs het tankstation en over de Langbroekdreef. Dat moet open gaan als het Geerdinkhofpad/tunneltje weer wordt afgesloten, rond oktober 2015. Momenteel loopt er al een ‘olifantenpaadje’ langs het tankstation en steken mensen de Langbroekdreef gewoon over, wat gevaarlijk is. Dit bleek op de drukbezochte (voorlopig) laatste bijeenkomst van Rijkswaterstaat over het A9 project dinsdag in het Planetarium.

Belangrijk voor Kantershof is dat bij de start van de bouwwerkzaamheden het (definitieve) geluidsscherm tussen de A9 en de wijk van 6 meter hoog (nu: 4 meter) al wordt geplaatst. Het water tussen de A9 en Kantershof wordt versmald, aan de ‘hoeken’ van de wijk aan de kant van de A9 zal de versmalling het grootst zijn omdat de tunnel niet recht loopt maar een kromming maakt. Tussen de tunnelmond/brug en de Kromwijkdreef (metro) gaat er maximaal 30 meter af van de huidige A9 tot de tunnel straks. De tunnel ligt dichter bij de woonwijken dan de huidige A9. Ook het talud verdwijnt dan.  Klik op de tekening voor een vergroting.

A9groeninricht_RWS

Komende zomer wordt het fiets- en voetpad naast de Weespertrekvaart door het stadsdeel verbreed. Ook wordt gestart met de aanleg van een wandelpad dat ongeveer loopt van het fitnesscentrum schuin naar de Weespertrekvaart. Dan hoeft er korter langs de drukke weg gelopen te worden.
Medio februari gaat het tunneltje onder de A9 weer open, tot ongeveer oktober. Het wordt momenteel geplaveid. Omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Lammert Postma was niet hoopvol over een brug over de Gaasperdammertunnel ter vervanging van het tunneltje (Geerdinkhofpad) naar het Gaasperpark. Te duur (1,3 miljoen euro), luidde het oordeel. Wel is een plan van de Fietsersbond haalbaar om een fietspad aan te leggen meteen langs de A9 aan de andere kant van de tunnel (Gaasperparkkant). Dan loopt het voet/fietspad langs de Weespertrekvaart, onder de weg door en dan meteen naar rechts. Foto van de bijeenkomst van 20 januari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *