Einde Vluchtgarage nabij

Vluchtgarage Kralenbeek kan op woensdag 11 maart worden ontruimd. Dat staat in een brief die de officier van justitie aan de bewoners heeft gestuurd. In de Vluchtgarage verblijven al ruim een jaar zo’n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen.

Het pand wordt erna gesloopt. Nu zijn alle benodigde vergunningen rond. De bewoners van de Vluchtgarage hebben tot 21 januari om het besluit aan te vechten. Zo niet, dan vindt er na 11 maart – acht weken na dagtekening van de brief van de officier van justitie – ontruiming plaats.

Volgens de gemeente Amsterdam kunnen de vreemdelingen nu terecht in de tijdelijke bed-, bad- en broodvoorziening die sinds december vorig jaar open is. Amsterdam werkt intussen verder aan een structurele oplossing. Het wacht nu op een officiële kabinetsreactie op het oordeel van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ESCR) waarin staat dat Nederland verplicht is uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen onderdak te bieden. Medio februari wordt de uitspraak over BBB-opvang van EU-ministers verwacht.

Het ontruimingsbevel is gebaseerd op kraak (art. 138,139) en niet op sloop. Daardoor is de ontruiming moeilijk op te schorten/tegen te houden. De verwachting is dat een 24-uurs-opvang nu sneller afgedwongen kan worden.

Het stadsdeel heeft weer een kraakwacht gezet op garage Kempering. Het stadsdeel zal alles toen om ontruiming met politiegeweld te voorkomen. Aan de opslag van persoonlijke en waardevolle spullen wordt gedacht. Volgende week heeft Platform K-buurt overleg met het stadsdeel. Het platform bepleit een bewonersbrief en/of bijeenkomst.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *