Carports worden vernieuwd

Donderdagavond 1 maart is door een grote meerderheid van de aanwezige bewoners in het buurthuis VeBeKa besloten om de carports te laten renoveren. Een grondige renovatie die de oorzaken van verkeerde afwatering en aantasting van het beton aanpakt kost tussen de 500.000 en 600.000 euro.

Een commissie gaat nu diverse offertes opvragen en inventariseren hoeveel tijd er nodig is om een advies aan de bewoners op te stellen. De vergadering stelde ook de jaarbijdrage vast: die blijft de komende vier jaar (tot 1916) gelijk, namelijk 174 euro.

De avond was druk bezocht: er werden 196 stemmen uitgebracht, waarbij 63 stemmers aanwezig waren. De overige waren machtigingen. Per huishouden waren soms meerdere mensen aanwezig, zodat er rond de honderd belangstellenden waren. Verschillende vragen uit de zaal werden door het bureau en het bestuur zo goed mogelijk beantwoord.

Presentatie

In een presentatie gaf Huub Oostweegel van Constructief Bouwadvies in Amstelveen een analyse van de problemen en mogelijke oplossingen. Er zijn in Kantershof dertig carports met 660 parkeervakken. De totale oppervlakte is8.325 m2.

Oorspronkelijk liep het hemelwater weg via een goot in het midden van de het betonnen dak. De daken worden gedragen door T-vormige consoles, die in de loop der tijd zijn gaan doorzakken. Hierdoor loopt het hemelwater juist naar de zijkanten van het dak. In het recente verleden zijn deze ‘afvoeren’ afgesloten, maar is de oorzaak niet verholpen. Inmiddels zou de constructie nauwelijks verder verzakken.

Verzakking

In het beton zitting scheurtjes die gedicht moeten worden. Oostweegel noemde de verzakking van het beton op zich ‘normaal’. Vanuit het bestuur kwam de toevoeging dat de ‘garantie’ op de carports na dertig jaar verlopen is. Een juridische procedure heeft daarom geen zin meer.

Constructief Bouwadvies stelt voor een extra maar lichtgewicht dak op de carports aan te brengen. Materiaal wordt kunststof of gemodificeerde bitumen met de naam APP, wat staat voor Atactisch Poly Propyleen. De specifieke eigenschap hiervan is dat het thermoplastisch is en flexibel is bij omgevingstemperaturen. Vorm: rollen of membraan (vlies/dunne laag).

De zijkanten van dit dak worden met25 cmverhoogd, zodat het regenwater weer naar de afvoergoten in het midden van de daken terugstroomt. Het beton wordt hersteld en de scheurtjes gedicht.

Als de renovatie klaar is kan op de onderhoudskosten jaarlijks ongeveer 10.000 euro worden bespaard. Voor de komende 25-40 jaar zouden de carports dan deugdelijk zijn.

Zie ook: www.carports-kantershof.nl

 

 

Eén reactie op “Carports worden vernieuwd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *