Broeihoop bouwen achter VBK-gebouw

Op zaterdag 20 april gaat de Werkgroep Bijlmerweide een broeihoop bouwen, en wel achter het VBK-gebouw in onze wijk. Iedereen kan meedoen! Verzamelen om 10.00 uur bij de kinderboerdeij. In maart zijn al twee broeihpen op andere plaatsen opgezet. In de buurt van het VBK-gebouw worden al regelmatig jonge slangen gesignaleerd.

Ringslangen zoeken voor de afzet van hun eieren een warme en vochtige plek. Vocht is belangrijk want het voorkomt dat de eieren uitdrogen. In ons ‘opgeruimde’ land zijn dit soort plekken schaars geworden. Door een broeihoop aan te leggen creëert men een geschikte plek voor de afzet van de eieren. Een broeihoop is een hoop maaisel in de vorm van gras of riet, bladeren, slootafval en eventueel houtsnippers. In combinatie met vocht gaat dit materiaal ‘broeien’. Het broeiproces zorgt voor de essentiële warmte die de eieren nodig hebben voor hun ontwikkeling. Gedurende twee à drie maanden moet in de hoop een gemiddelde temperatuur heersen van 26o graden.

Meestal broeit een nieuwe hoop al na drie weken. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet de hoop worden omgewoeld en natgemaakt. Ook wat nieuw materiaal moet worden toegevoegd. Laat de broeihopen van begin juni tot eind september zoveel mogelijk met rust.

Bij wet is het verboden ringslangen te verstoren, gevangen te nemen of te doden. U kunt dus alleen kijken of er eieren zijn afgezet als er geen ringslangen, eieren of jongen meer aanwezig zijn. Eind oktober is de beste periode om te kijken of er eierschalen in de hoop liggen.

Zie Facebook voor meer informatie of de website van de Vrienden.

 

2 reacties op “Broeihoop bouwen achter VBK-gebouw”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *