Biologisch, duurzaam en lokaal

DOOR HET GEMIS VAN EEN GOEDE BIO-WINKEL is Arieke, Kbuurt-bewoonster, vrijwilligster geworden bij Van Haver tot Gort (VHTG). Er zijn geen biologische winkels in de buurt, vertelt Arieke, ook niet in Driemond, Duivendrecht of Diemen. VHTG is een webwinkel voor biologische droogwaren, waarvan de ideologie haar enorm aanspreekt: Samen voordeliger biologisch eten (kopen); voedselkilometers en tijd besparen en lokale betrokkenheid rondom een vrijwilliger en klanten van VHTG.
‘Gelukkig is er steeds meer te krijgen in de supermarkt en kan je veel online bestellen,’ aldus Arieke.

Eerlijke prijs en duurzaamheid
Duurzaam wordt steeds belangrijker. Denk daarbij aan minder CO2-uitstoot, door lokaal geproduceerde producten te (ver)kopen. En ook aan voedsel zonder bestrijdingsmiddelen en een eerlijke prijs voor ambachtelijke producten van de boeren door het ontbreken van (handels)schakels. De buurderij is zo’n initiatief.

Boeren en buren van het Kleiklooster
Het Kleiklooster is aan het kijken of ze een buurderij kunnen openen (op de begane grond) bij de flat Kleiburg. 
De buurderij is een plek die buren en boeren verbindt: je hebt persoonlijk contact met de producent of de boer die jouw groenten net van het land gehaald heeft. Elke week staan boeren er met onder meer hun lokale groente, fruit, brood en zuivel en meer, die je als buur van tevoren online via www.boerenenburen.nl bestelt.
In Amsterdam Noord is de eerste ‘buurderij’ al actief.

 

Illustraties: websites boeren & buren /van haver tot gort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *